De voordelen van magnesium, waar is het goed voor?

De voordelen van magnesium

Heb je vaak kramp in de nacht? Dan is de kans groot dat je een tekort hebt aan magnesium. Die vervelende (en vooral pijnlijke) kramp is dus goed (en rap) op te lossen met magnesium. Je lichaam is niet in staat het zelf aan te maken, dus moet dit uit voeding komen of uit de beste magnesium tabletten. Naast een goede uitwerking op spierkramp, is het voor veel meer processen in ons lichaam goed, vandaar deze blog over het belang van magnesium.

Wat is magnesium?

Magnesium is een belangrijk mineraal, net als zink en ijzer, met een gunstige invloed op de spieren en het zenuwstelsel. Het komt van nature voor in groente, noten, vlees, melk- en graanproducten. Je lichaam heeft het nodig voor de vorming van bot en spieren. Het mineraal magnesium stuurt maar liefst meer dan 300 verschillende enzymen aan.

Aan het einde van de dunne darm neemt je lichaam zo’n 20 tot 60% van het magnesium op. Het exacte percentage is afhankelijk van de hoeveelheid in de voeding. Eet je veel volkoren graanproducten, waar de stof fytaat in voorkomt, dan zal dat de opname verminderen. Je kunt je voorstellen dat wanneer de dunne darm niet goed functioneert, er een tekort kan ontstaan.

De voordelen van magnesium

Waarom is magnesium belangrijk?

Het is noodzakelijk voor een goed verloop van diverse processen in ons lichaam. Magnesium maakt bijvoorbeeld energie vrij uit voeding, maar het speelt ook een belangrijke rol bij:

  • Ontspanning zenuwen, bloedvaten en (goed functioneren van je) spieren
  • Verhoging weerstand tegen stress en spanning
  • Vorming gezonde botten en tanden (versteviging skelet)
  • Verbetering concentratieverhogen (en geheugen)
  • Overdracht zenuwprikkels
  • Een goede werking op een groot aantal enzymen
  • Energieproductie van de lichaamscellen

Hoe herken je een tekort?

Er zijn een aantal symptomen waaraan je kunt herkennen dat je kampt met ene magnesiumtekort:

  • Spierkrampen
  • Lusteloosheid of vermoeidheid
  • Hartritmestoornissen (in extreme gevallen)

Helaas is het voor een arts niet mogelijk met een bloedtest een magnesiumtekort aan te tonen. Slechts 1% van de hoeveelheid magnesium in je lichaam bevindt zich namelijk maar in je bloed. De overige 99%  is verdeeld over je botten en tanden (50%) en je spieren, organen, cellen en zenuwweefsel.

Teveel aan magnesium

Een teveel is ook niet goed. Hierdoor kunnen namelijk darmklachten zoals diarree ontstaan. Het is dus belangrijk dat je zorgt voor een goede dosering. Laat je hier goed over voorlichten.

De dagelijkse aanbevolen hoeveelheid bij een volwassen man is 350 milligram. Bij een vrouw is dit 300 milligram. Bij een gezond, gevarieerd voedingspatroon (schijf van vijf) kun je deze halen uit normale voeding. 

Meer informatie

Een snelle gezonde hap!
Wat doet suikervrij eten met je lichaam?

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
@ Foto: 123rf.com

De voordelen van magnesium

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *