Helaas komen we er niet omheen: als je ouder wordt, krijg je last van ouderdomskwaaltjes. De één meer als een ander, maar niemand zal kunnen ontkennen dat het toch allemaal wat minder soepeltjes verloopt dan vroeger. Dus gaan we hier de meestvoorkomende 50-plus kwaaltjes verder bekijken. We hebben gekozen voor alledaagse kwaaltjes en geen ziektes. Want dat we met het ouder worden ook bevattelijker worden voor sommige ziektes is weer een heel ander verhaal…
Slechter zicht
Je kent het vast wel: van die mensen waarvan de armen tekort lijken te zijn. Maar helaas merk je zelf ook dat de lettertjes op de verpakkingen wel erg klein zijn. Je wilt niet opvallen en dus probeer je niet je armen helemaal uit te strekken om het toch te kunnen lezen. Je wilt het gewoon zó kunnen lezen. Maar er is geen ontkennen meer aan: je zult aan een leesbril moeten! Maar ach, als dat nou het ergste is? Je kunt kiezen voor een leuk modelletje die je zo in ieder warenhuis kunt vinden. Of je gaat meteen voor het echte werk en bezoekt een brillenwinkel. De opticien kan je natuurlijk wel beter adviseren dan een drogisterijmedewerker… En hij of zij kan meteen ook je ogen testen of je in het verkeer nog wel alles goed kunt zien!
Slechter gehoor
‘Wát zeg je? Praat nou eens duidelijk!’ Mopperend op je puber loop je het huis door. Maar puber laat je even duidelijk weten dat hij niet het probleem is, maar jouw oren! Natuurlijk weiger je dat te geloven en doe je het af als opstandig puberpraat. Maar als de tv ook steeds zo zacht staat en je man ook opeens zo zacht praat, dan zal je toch even moeten gaan begrijpen dat je lieve zoon of dochter dit keer wél gelijk had. Het was niet de spraak van je puber, het zijn inderdaad jouw oren! Je wordt doof, ouwe! Zucht, dan maar een bezoek brengen aan de audicien. ‘Maar ik weiger toch echt een gehoorapparaat! Dat ziet er toch niet uit!!!!’
Rustig maar, tegenwoordig vallen ze amper meer op. En als je daarmee af bent van het stiekeme gefluister van de mensen om je heen…
Verminderd gehoor, verminderde vreugde
Op zoek naar een goede audicien voor een gratis gehoortest
Stram en stijf
‘Je wordt ouder papa, geef het maar toe!’ Peter Koelewijn zong het al zo’n veertig jaar geleden. Je wilt nog wel, maar dat lichaam wil het allemaal een beetje minder. Hoewel je hier natuurlijk wel meer bij in de hand hebt dan bij bovenstaande kwalen. Oefening baart kunst en je lichaam in een topconditie houden is uiteraard gewoon goed voor je. Train regelmatig, beweeg, beweeg! Ga iets doen wat je leuk vindt, dan hou je het het langste vol. Sleur je vriendin mee en ga in plaats van winkelen eens zwemmen of een uurtje wandelen in de natuur. Fiets een mooie route of boek gewoon de sportschool. Sportschool???? Tuurlijk, ook 50 plussers mogen gewoon naar de sportschool. Jammer joh, smoesje niet aanvaard!
Zwakkere botten
Osteoporosis, de afbraak van botten, zal je waarschijnlijk niet helemaal kunnen voorkomen. Maar er is wel degelijk iets wat je kan doen (of gedaan moet hebben) om het te voorkomen. Wat je eet is belangrijk, je moet voldoende bewegen én rook niet! Roken blijkt een zeer ongunstig effect te hebben op je beenderen. Bij een goed dieet is het noodzakelijk dat je genoeg proteïnes, calorieën, calcium en vitamine D binnenkrijgt. Vooral de twee laatsten zorgen voor vorming en onderhoud van je botten. Beweging is daarbij ook van belang. Op jonge leeftijd al is dit belangrijk, want daardoor zullen je beenderen sterk en dik worden. Ben je al ouder, dan helpt het juist om afbraak te vertragen.
Overgewicht
Je ziet het vaak gebeuren. Mensen die ouder worden, worden dikker. Dit komt deels doordat je lichaam anders gaat werken. Maar ook doordat veel ouderen minder gaan bewegen en genieten van hun nieuwe manier van leven met lekker eten…
Vanaf ongeveer je 40e al verandert de stofwisseling. Dit heeft uiteraard invloed op de vetafzetting. Door jezelf een gezonde levensstijl aan te leren kan je veel narigheid voorkomen. Want overgewicht is niet alleen lelijk en lastig, het maakt je ook bevattelijk voor bepaalde ziektes. Zo zal je hart niet blij zijn met overgewicht, heb je meer kans op diabetes en zo zijn er nog meer dingen te bedenken. Indirect kan je hierbij denken aan grotere slijtage voor je knieën, bijvoorbeeld.
Wat je hieraan kan doen? Een open deur, waarschijnlijk, maar toch is het zo: beweeg voldoende en eet gezond en gevarieerd. Let ook eens op wat je eet. Want er is o.a. ook een hoop winst te halen uit het bannen of verminderen van toegevoegde suikers en verzadigde vetten!
Extra info
Opvliegers: een verhit onderwerp met een koele twist
Wat je kunt doen om de bloeddruk te verlagen
Problemen met spijsvertering
Zo lang mogelijk in je eigen huis blijven wonen!
Op zoek naar een goede audicien voor een gratis gehoortest
Mijn frustraties met MijnGezondheidnet
Hoe voorkom je vallen – Tips om vallen te voorkomen
Bevolkingsonderzoek, hoe werkt dat nou?
Over steunzolen en steunkousen
De traplift – Waar let je op?
Gewrichtspijn: dit kun je doen
Het effect van suiker
De overgang: waarom ik weer?
De wereld van 50 plus
Verminderd gehoor, verminderde vreugde
Bronvermelding
Tekst: Wil Cats
© afbeelding: 123rf.com