Gisteren was er een code oranje waarschuwing voor storm. Eerlijk gezegd vond ik het gisteren wel meevallen. Ik zag de palmbomen bij ons in de tuin, niet heftig bewegen en ook hoorde ik de wind niet rond het huis gieren. Dat neemt niet weg, dat er wel serieuze stormen kunnen zijn. Stormen die behoorlijk wat stormschade kunnen aanbrengen aan je woning. Een paar weken terug nog, toen vloog de koepel van de buren van het dak tijdens een fikse storm. Ineens is daar een gat in het dak. Daar zit je natuurlijk niet op te wachten.
Het weer kan onvoorspelbaar zijn, en soms zijn de gevolgen van een hevige storm voor onze huizen niet te overzien. Gelukkig zijn er diverse maatregelen die je kunt treffen om je huis tegen stormschade te beschermen.
Het belang van voorbereiding
De eerste stap in het beschermen van je huis tegen stormschade is voorbereiding. Dit klinkt misschien voor de hand liggend, maar veel mensen onderschatten het belang ervan. Controleer regelmatig het dak van je woning op losse of beschadigde dakpannen en zorg ervoor dat je dakgoten schoon zijn. Een verstopte dakgoot kan tijdens een hevige regenbui voor problemen zorgen, zoals lekkages. Bovendien kan het gewicht van het water schade aan de dakgoot zelf veroorzaken.
Ramen en deuren verstevigen
Een van de meest kwetsbare delen van een huis tijdens een storm zijn de ramen en deuren. Het is daarom van belang om deze onderdelen extra aandacht te geven. Overweeg het plaatsen van stormluiken of -ramen om schade door rondvliegende objecten te voorkomen. Deze maatregel is vooral aan te raden in gebieden waar hevige stormen regelmatig voorkomen. Ook het verstevigen van deuren kan voorkomen dat ze door sterke windstoten worden ingedrukt of uit hun kozijnen worden geblazen.
Tuinmeubilair en losse objecten veiligstellen
Een andere belangrijke tip is het veiligstellen van tuinmeubilair en andere losse objecten in de tuin. Deze kunnen tijdens een storm gemakkelijk veranderen in projectielen die ernstige schade aan je huis kunnen veroorzaken. Zorg ervoor dat je tuinmeubilair, speeltoestellen en andere losse voorwerpen stevig vastzet of binnenhaalt wanneer er storm op komst is.
Bomen en takken snoeien
Het snoeien van bomen en takken in de buurt van je woning kan ook helpen om stormschade te voorkomen. Overhangende takken kunnen tijdens een storm afbreken en op je huis vallen, met alle gevolgen van dien. Door regelmatig bomen en struiken rondom je huis te onderhouden, verklein je de kans op dit soort schade.
Verzekering controleren
Tot slot is het verstandig om je verzekeringspolis nog eens goed door te nemen. Zorg ervoor dat je goed verzekerd bent tegen stormschade. Het is belangrijk om te weten wat je verzekering dekt en wat niet, zodat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan na een storm. Mocht je twijfels hebben over je dekking, neem dan contact op met je verzekeraar om je polis te bespreken.
Het is altijd beter om proactief te zijn en maatregelen te treffen voordat een storm toeslaat. Op deze manier kun je met een geruster hart de storm tegemoet treden, wetende dat je alles hebt gedaan om je huis en je dierbaren te beschermen.
Extra info
Hoe reëel is de angst voor onweer?
Bestrijding van zilvervisjes in je huis
De vervelende invasie van fruitvliegjes
Bronvermelding
Tekst: Marion Middendorp
© afbeelding: 123rf.com