We hebben het allemaal hartstikke druk, maar de meeste van ons willen ’s avonds wel een gezonde, liefst verse, maaltijd op tafel. Dat vergt soms een beetje kunst en vliegwerk, want al die verse producten moeten ook schoongemaakt en gesneden worden. En dat kost tijd. Hoewel, dat hoeft niet persé! Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om de groente schoon en reeds gesneden te kopen en met sommige snel klaar recepten lukt het prima om een gezonde én lekkere hap op tafel zetten in nog geen 15 minuten! Recepten die snel te bereiden zijn, lekker zijn én gezond. Wat wil je nog meer!?
Bedenk een weekmenu
Een snelle gezonde hap op tafel begint natuurlijk al met een goede planning. In plaats van iedere dag naar die winkel te sjezen, bedenk je een weekmenu en doe je nog maar één keer in de week boodschappen (of laat je deze bezorgen). Bewaar verse producten in de koelkast en vlees kun je zoveel mogelijk in de vriezer bewaren zodat het langer goed blijft. Vergeet echter niet het vlees op tijd te ontdooien!
Tips om sneller je gezonde hap op tafel te hebben!
Gebruik zoveel mogelijk ingrediënten die je lang kunt bewaren en snel klaar zijn. Denk bijvoorbeeld aan pasta, rijst of couscous. Vaak zijn deze producten binnen zo’n tien minuten gaar en zijn ze prima een dag later op te warmen.
Het gebruik van verse groente luistert iets nauwer. Komkommer en tomaat kunnen prima twee weken goed blijven, maar paprika of courgettes hooguit een week. Broccoli wordt zelfs al iets eerder geel. Houd daar dus rekening mee als je groente één keer per week koopt, dat je de meest bederfelijke groente, als eerste op eet.
Groentetips
Gek op pompoensoep, maar zie je er tegenop zo’n ding te slachten? Dat snap ik, want die schil is dik en hard. Als je echter de pompoen drie minuten in de magnetron legt, dan is de schil lekker zacht en kun je hem gemakkelijk snijden.
Word jij ook zo chagrijnig van die pietepeuterige schilletjes van een knoflook? Pak een breed mes en duw met de platte kant op de knofookteentjes. De teentjes breken en de velletjes zijn nu veel makkelijker te verwijderen.
Gek op aardappelen, maar niet op schillen? Was de aardappelen en snijd de schil rondom in. Gooi ze in het water en kook ze in de schil. Na afloop afspoelen met koud water en dan kun je gelijk de schil er zo afschuiven.
Wokken
De manier van koken kan ook nog schelen. Wokken is bijvoorbeeld een razendsnelle kooktechniek waarbij je doorgaans na het koken ook niet veel vaat hebt. Afhankelijk van het recept kun je namelijk meerdere ingrediënten in één pan bereiden.
Maak het jezelf makkelijk
Je kunt ervoor kiezen om de groente of de kip alvast gesneden te kopen, maar vaak is dit wel iets duurder. Met een keukenapparaat kun je eenvoudig en snel de groente in kleine stukjes krijgen. Maak het jezelf makkelijk en maak gebruik van deze handige hulpmiddelen! Gemak dient de mens!
Geen ingewikkelde recepten
Verder is het natuurlijk belangrijk om geen ingewikkelde recepten uit te kiezen. Misschien is koken je hobby, maar bewaar die culinaire hoogstandjes dan voor het weekend als je alle tijd hebt. Doordeweeks kun je het beste functioneel koken. Mag het natuurlijk nog steeds lekker zijn, maar het moet vooral niet te veel tijd kosten. Die tijd kun je beter besteden om gezellig met je partner na te tafelen en koffie te drinken.
Twee snelle recepten!
Koude macaroni salade
Dit recept gebruik ik doorgaans aan het einde van de week om de restjes op te maken. Alles wat ik zo’n beetje aan verse producten over heb, verdwijnt in deze salade. De basis is als volgt:
Afgekoelde gekookte macaroni
Tomaten
Partysticks
Zilveruitjes (of een gesnipperde gewone ui)
Teentje knoflook
Paprika
Stukjes worst (welke worst, kip, vis of vlees je ook maar over hebt en anders is een gekookt eitje ook prima)
Verse kruiden (bieslook, peterselie, munt en/of selderij)
Voor de dressing: mayonnaise (of slasaus), citroensap (of beetje sap van de partysticks), peper, zout, olie, kerrie.
Alles wordt fijngesneden en door elkaar gehusseld. Heb je nog andere groente over? Dan kun je deze vaak ook prima door de salade husselen.
Thaise salade
Voor deze salade heb je de volgende ingrediënten nodig:
olie
Gemarineerde Thaise kipfiletblokjes (kant-en-klaar te koop)
Thaise wolkgroente (ook kant-en-klaar te koop)
Blikje of pakje kokosmelk
Zakje julienne gesneden winterpeen
1 tl vissaus
Rijst (liefst Basmatirijst)
Kook de rijst volgens de aanwijzingen op het pak.
Roerbak de kipfilet op hoog vuur, voeg de wokgroente toe en roerbak die nog even mee. Voeg vervolgens de kokosmelk toe en kook deze vijf minuten mee. Dan haal je de pan van de kookplaat, schept de peen er doorheen en breng je het gerecht op smaak met de vissaus.
Eet smakelijk!
Meer informatie
Ontdek de wereld van de airfryer: Meer dan friet alleen
Domme dozen gedoe
Gezonde voeding
Wat eten we vandaag?
Gin en vis, een smaakvol koppel
Vrouwen lijken vogelvrij…
Wat doet suikervrij eten met je lichaam?
Oh jee, we zijn van kleur veranderd
Vandaag leg ik roosjes neer…
Pixeling
Mijn frustraties met GezondheidNet
Gelijk hebben met aardbeien en tomaten
Stinktieten
Verborgen boodschappen
Bronvermelding
Tekst: Marion Middendorp
@ Foto: 123rf.com