Slijtage aan knieën en heupen

Slijtage aan knieën en heupen

Ouderdom komt met gebreken, zeggen ze. Helaas klopt dat ook in veel gevallen. Versleten knieën en heupen zijn daarbij bekende gevallen. Gelukkig is er wel iets aan te doen, zodat je toch weer kan lopen zonder pijn. Een heup- of knieprothese kan hierbij noodzakelijk zijn. Wat houdt dit in en hoe gaat dit in zijn werk?

Knieklachten

Knieën hebben veel te verduren in een mensenleven. Zonder deze gewrichten zou je immers niet in staat zijn om te gaan staan en te gaan zitten. En dan hebben we het nog niet eens over lopen, springen, hollen en dat soort zaken. Natuurlijk scheelt het heel erg veel hoeveel iemand bewogen heeft (of juist niet) en op welke manier. Maar er zijn meer oorzaken die kunnen bijdragen aan het slijten van de knieën. Zo is extreem overgewicht uiteraard ook een extra belasting voor de knieën. Ze moeten immers continue dit gewicht dragen. Artrose kan ook een oorzaak zijn.

Wanneer wordt er gekozen voor een knieprothese?

Slijtage van de knie betekent dat het kraakbeen minder wordt, waardoor er pijn zal optreden. Lopen en zelfs gewoon wat langer staan kan dan al als zeer pijnlijk ervaren worden. Uiteindelijk kan de oplossing dan zijn om voor een knieprothese te kiezen. Overigens zijn hier meerdere varianten in. Uiteraard is het afhankelijk van de problemen voor welke prothese men zal kiezen. Maar ook de leeftijd speelt hierbij een rol. Wordt er echt gekozen voor een totale prothese, dan zal het hele kniegewricht vervangen worden!

En hoe gaat het verder?

De operatie is achter de rug, maar dan? Uiteraard zal er gerevalideerd moeten worden. Niet iedere verzekeraar vergoedt hierin dezelfde zaken, maar er zijn mogelijkheden om een revalidatie traject te volgen bij een kliniek. Meestal duurt dit twee weken. Met een nieuwe knie is het weer mogelijk om gewoon aan het dagelijks leven deel te nemen en weer lekker actief te kunnen zijn zonder pijn.

Slijtage aan knieën en heupen

Heupproblemen

Zoals gezegd zijn ook de heupen vaak een zorgenkindje van ouderen. Eigenlijk is het verhaal hierbij gelijk aan die van de knieën. Slijtage is de grote boosdoener, wat te maken kan hebben met het leven dat er geleid is, maar ook hier kan artrose de grote boosdoener zijn. Eerst zal er gekeken worden of er iets aan gedaan kan worden met fysiotherapie of medicijnen. Bij ernstige problemen is dit niet meer genoeg. Een kunstheup kan hierbij mensen weer de mogelijkheid geven om gewoon te kunnen lopen en normaal te kunnen functioneren. Natuurlijk wordt dit niet zomaar gedaan. Een gedegen onderzoek is hierbij van groot belang. Een heupprothese wordt heel specifiek afgestemd op de patiënt. Zo zal er gekeken worden naar de leeftijd van de ontvanger en ook  naar zijn activiteiten in het dagelijks leven. Hierop afgestemd kan men beslissen voor welk soort materiaal er bijvoorbeeld gekozen wordt. Omdat jongere patiënten de kans lopen dat ooit de kunstheup vervangen moet worden, zal er voor hen gekozen worden voor een optie waarbij er minder bot verwijderd hoeft te worden van het dijbeen om de prothese te plaatsen. Zo is er meer mogelijkheid om ooit de prothese te kunnen vervangen.

Artrose en osteoporose

Twee ouderdomskwalen die vaak genoemd worden bij heup- en knieklachten (of beter gezegd tot gewrichtsklachten in het algemeen) zijn artrose en osteoporose.  Veel mensen denken dan ook dat dit hetzelfde is. Artrose is echter géén ouderdomskwaal (jonge mensen kunnen dit ook hebben!) maar een reumatische ziekte op zich of kan door andere factoren ontstaan zoals een ontsteking! Artrose wil zeggen dat het kraakbeen in de gewrichten verslechterd. Hierdoor zullen de botten elkaar raken bij beweging, wat natuurlijk pijn veroorzaakt. Artrose is niet te genezen, maar wel te behandelen. Waarbij als laatste redmiddel een prothese uitkomst kan bieden. Osteoporose is botontkalking, wat inderdaad wel vooral bij ouderen voorkomt. Vooral vrouwen na de overgang maken meer kans op botontkalking, wat te maken heeft met hun veranderde hormoonhuishouding. Botontkalking op zich doet geen pijn, maar geeft wel meer risico op botbreuken. Daarnaast kan je last krijgen van bijvoorbeeld ingezakte rugwervels. Ook dit kan vanzelfsprekend pijn opleveren. Osteoporose en artrose zijn dus twee totaal verschillende zaken! Waarbij bij de één het kraakbeen verslechterd, is bij de ander juist het bot zelf zwakker aan het worden!

Extra info

Zo lang mogelijk in je eigen huis blijven wonen
De traplift, waar let je op?
Top 5 – 50 plus kwaaltjes
Hoe voorkom je vallen – Tips om vallen te voorkomen
Gebreken en hulpmiddelen

Bronvermelding

Tekst: Wil Cats
© afbeelding: 123rf.com

Slijtage aan knieën en heupen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *