Een flink aantal mensen heeft te maken met een pensioengat, dat wil zeggen, ze hebben te weinig pensioen opgebouwd. Het gekke is dat de meeste mensen het niet eens weten, of het wel weten maar er niet zoveel raad mee weten. Misschien ben je helemaal niet bewust bezig met je pensioen of het interesseert je gewoonweg niet (wie dan leeft, wie dan zorgt). Wellicht vind je de materie veel te ingewikkeld en sluit je je daar voor af. Als je nog jong bent is dat op zich nog niet zo’n probleem, er zijn dan nog zoveel mogelijkheden om je pensioengat op te vullen. Als je echter boven de 50 bent, dan wordt het toch een tikkeltje lastiger. Dan kan zo’n gapend gat een behoorlijke uitdaging zijn. Je hebt immers niet zo heel veel tijd meer voordat de pensioengerechtigdeleeftijd zich ook bij jou komt melden. En dan? Dan wil je toch graag met je partner kunnen genieten van je oude dag of simpelweg (zonder al te grote zorgen) verder leven. Maar is dat dan wel mogelijk?
Wat zijn de consequenties als je het pensioengat niet dicht?
Wanneer je niet ingrijpt om je huidige pensioengat op te vullen, kun je tijdens je pensioensperiode in een lastig parket komen. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat je gedurende je pensioensperiode elke maand een bepaald bedrag tekort komt. En dat voor de gehele looptijd van je pensioen. Zoiets gaat je natuurlijk niet in de koude kleren zitten. Elke maand opnieuw word je geconfronteerd met hetzelfde aanhoudende probleem. En op dat moment is het vaak te laat om het op te lossen. Dit kan emotioneel een zware wissel trekken op je dagelijkse bestaan. Immers, elke dag leef je met de gevolgen van dit gat. Dit kan ook behoorlijk wat druk en onzekerheid geven naar de toekomst. Als je dat wil voorkomen, is het belangrijk zo snel mogelijk dit probleem op te lossen. Gelukkig zijn er nog wel wat mogelijkheden, al wordt het best een beetje lastig. Het is echter wel: nu of nooit. Want nog langer wachten verbetert de situatie niet.
Wat kun je eraan doen?
Er zijn gelukkig wel een paar mogelijkheden het pensioengat te dichten, ook voor de 50 plusser. Vanouds was er altijd de breedgedragen regel dat naarmate je ouder werd, je aandelen beter kon omzetten naar (bijvoorbeeld) je spaarrekening. Natuurlijk, met aandelen kunnen goede winsten worden geboekt, maar waarom het risico lopen dat je aandelen net zo goed minder waard kunnen worden? Dit was lang de heersende gedachte. Dat is inmiddels wel anders geworden met de alsmaar afbrokkelende spaarrentes. Je krijgt bijna niks meer voor je spaargeld. Sterker nog, sommige banken willen juist een negatieve rente in gaan rekening brengen. In Nederland is dit volgens mij nog niet het geval, maar er wordt zeker al over gesproken. Goed in de gaten houden dus! Want wie weet moet je binnenkort wel betalen voor je spaarcentjes.
In aandelen laten zitten
Van spaarrente moet je het niet hebben, dus moet er iets anders bedacht worden om je geld te laten groeien. In Amerika zijn ze hier al een tijd mee bezig. 50 plussers laten hun totale vermogen inmiddels gewoon zitten in aandelen. Deze aandelen worden dan, naar mate de tijd vordert, stap voor stap omgezet en afgebouwd naar geld. Op deze manier kan een mooie winst worden behaald, die weer gebruikt kan worden eventuele pensioengaten te dichten.
Welke andere opties zijn er?
Er zijn hiernaast ook andere opties om je pensioengat te dichten. Wanneer je hiertoe in staat bent, zou je bijvoorbeeld langer kunnen doorwerken. Er zijn genoeg mensen zonder pensioengat die het zelfs vrijwillig doen. Omdat ze toch actief willen blijven door dagelijks midden in het leven te blijven staan. Het mes snijdt op die manier aan twee kanten. Wat de meeste mensen ook niet weten is dat wanneer je te maken hebt met een pensioengat, je elk jaar een bepaald bedrag apart kan zetten bij de belastingaangifte. Heb je bijvoorbeeld een lijfrentepolis? Dan mag je de premie die je hiervoor betaalt aftrekken van de belasting. Zodoende kun je ook via deze fiscale manier (een gedeelte van) je pensioengat dichten.
Het erven van geld
Het zou natuurlijk ook zomaar kunnen gebeuren dat je op enig moment recht hebt op een erfenis. In een dergelijk geval is dit een goede manier je pensioengat (grotendeels) aan te vullen. Ook een mogelijkheid is dit geld (deels) in aandelen te gaan beleggen. Uiteraard is het nadeel hiervan dat er risico’s aan zijn verbonden, waardoor de kans dat je dit geld kwijt raakt aanwezig is. Het is dus een afweging die je per situatie zou moeten bekijken. Zo zijn er dus gelukkig een aantal manieren om je pensioengat aan te vullen. Wel is het belangrijk dat je op tijd begint met dit proces en dat je bekijkt hoe je dit gaat doen.
Extra info
De aandelenmarkt voor dummies; een spoedcursus voor de beginneling
Meer financieel nieuws
Erfrecht, zo zit het in elkaar
Online oplichting
Bronvermelding
Tekst: Marion Middendorp
@ Afbeelding: 123rf.com