Haren, we worden er allemaal mee geboren, uitzonderingen daar gelaten. De één heeft wat meer of minder haar op het hoofd dan de ander. Blond, bruin, zwart, rood en alles er tussenin. Er zijn baby’s die komen met een bos haar ter wereld waar je verbaast van kan staan. Volgens mij had ik gewoon een standaard bossie haar. En ik weet het niet zeker maar volgens mij kwam ik met blond haar op deze wereld en kreeg later donkerblond haar. Inmiddels heeft mijn haar wat meer grijstinten en gooi ik er zo nu en dan een blonde haarverf in. Mijn haarstijl is van lang haar naar stekeltjeshaar gegaan, want zo lekker makkelijk, later heb ik het weer laten groeien en heb ik een lange blonde manen.
Lichaamsbeharing
Eigenlijk wou ik het helemaal niet hebben over hoofdhaar maar over lichaamsbeharing.
Lichaamsbeharing is eigenlijk best fascinerend! Het begint allemaal met de haarzakjes waarmee we geboren worden, ongeveer 5 miljoen verspreid over ons lichaam. Deze haarzakjes produceren twee soorten haar: donshaar (vellushaar) en terminaal haar. Terminaal haar is het dikkere, langere en vaak donkerdere haar dat je op verschillende delen van je lichaam vindt, zoals je hoofd, gezicht, oksels en schaamstreek. Dat haar is veel stugger.
Tijdens de puberteit zorgen de mannelijke hormonen, androgenen, ervoor dat het donshaar op bepaalde plekken verandert in terminaal haar. Dit haar is dikker, zwaarder en vaak donkerder. Bij mannen zie je dit bijvoorbeeld op de borst, buik, gezicht, armen en benen. Vrouwen krijgen ook terminaal haar, maar meestal alleen op de armen, benen, oksels en in de schaamstreek.
De hoeveelheid en verdeling van lichaamsbeharing verschilt per persoon en is genetisch bepaald. Interessant is dat lichaamsbeharing ook een rol speelt bij seksuele aantrekkingskracht en als teken van geslachtsrijpheid. Die aantrekkingskracht zie ik niet helemaal maar ik ben ook niet maatgevend in dit soort dingen.
Welke functie heeft lichaamsbeharing
Lichaamsbeharing heeft verschillende functies die door de evolutie heen belangrijk zijn geweest:
Haar op ons lichaam helpt onze huid te beschermen tegen schadelijke invloeden van buitenaf, zoals UV-straling van de zon en kleine verwondingen.
Haar helpt bij het reguleren van onze lichaamstemperatuur. Het houdt warmte vast wanneer het koud is en helpt bij het afvoeren van zweet om ons af te koelen wanneer het warm is.
Haarzakjes zijn verbonden met zenuwuiteinden, waardoor lichaamsbeharing ons helpt om subtiele aanrakingen en veranderingen in de omgeving te voelen. Het kippenvel effect noem ik dat. Dat kan erotisch bedoeld zijn of het effect bij het luisteren naar een gevoelig liedje bijvoorbeeld.
In veel culturen en tijden is lichaamsbeharing een teken van volwassenheid en geslachtsrijpheid geweest, wat een rol speelt in seksuele aantrekkingskracht. Gelukkig is dit voor iedereen verschillend. Ik heb er zelf niet zo heel veel mee.
De staat van onze lichaamsbeharing kan ook een indicatie zijn van onze gezondheid. Veranderingen in haargroei of -verlies kunnen wijzen op hormonale onevenwichtigheden of andere gezondheidsproblemen.
Veranderingen bij het ouder worden
Naarmate we ouder worden, ondergaat onze lichaamsbeharing verschillende veranderingen, ik ben daar niet altijd blij mee want:
Je krijgt dunner en minder haar. Het aantal haarzakjes neemt af, waardoor je minder haar krijgt. Dit geldt zowel voor het hoofdhaar als voor lichaamsbeharing. Op sommige plekken is dat helemaal ok! Behalve bij het hoofdhaar.
Je haren wordt grijs. De pigmentcellen in de haarzakjes sterven af, wat resulteert in grijs of wit haren.
De structuur van je haar verandert. Bij mannen kunnen haren op plaatsen zoals de oren en wenkbrauwen stugger worden. Vrouwen kunnen tijdens de overgang meer terminaal haargroei in het gezicht krijgen. En dat is heel irritant. In een drukke periode koos ik gewoon voor het scheermes, maar tegenwoordig pluk ik weer met mijn pincet. Leve het ouder worden! En sommige terminaal haren kunnen weer veranderen in het fijnere donshaar.
Kortom
Lichaamsbeharing en hoofdharen kunnen heel wat grijze haren geven. Maar ik zeg altijd maar zo, in goede gezondheid ouder worden met hier en daar wat grijze haren of wat extra zwarte, stugge haren daar doe ik het voor. Zolang ik geen haar op mijn tanden krijg. En als ik dan op mijn fiets door het Drentse landschap rijd met mijn blonde manen in de wind, dan is het prima ouder worden. En dat gun ik iedereen!
Hoe is het om ouder te worden?
Haaruitval door de zwangerschap, dit zijn de oplossingen!
Bronvermelding
Tekst: Karin de Vroedt
© afbeelding: 123rf.com