Geef oud stokbrood een tweede leven!

Het is altijd een beetje lastig inschatten hoeveel stokbrood je nou precies nodig hebt voor een barbecue, kaasfondue of gewoon lekker bij wat Franse kaasjes. Je wilt zeker niet te kort komen, dus in veel gevallen houd je minstens een half stokbrood over. Vers stokbrood is heerlijk, maar de volgende dag lijkt hij zijn culinaire charme te hebben verloren. Maar… gooi hem niet in de kliko want je kunt ook van oud stokbrood nog heerlijke gerechten maken! Let maar eens op!

Geef oud stokbrood een tweede leven!

Even oppiepen

Je kunt oud stokbrood opnieuw opwarmen om het weer wat verser te laten smaken. Het opnieuw opwarmen van brood zal het brood tijdelijk weer zacht maken, maar als het eenmaal is afgekoeld, zal het vaak harder worden dan het oorspronkelijk was. Het is dus het beste om opnieuw verwarmd brood meteen te eten.

Hier zijn een paar methoden:

In de oven

Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Bevochtig het brood lichtjes met water (dit kan door het onder de kraan te houden of met een waterfles te besproeien). Wikkel het brood vervolgens in aluminiumfolie en leg het 10-15 minuten in de oven. Dit zou het brood moeten revitaliseren en het weer knapperig moeten maken.

In de broodrooster

ls het stokbrood klein genoeg is, kun je het in plakjes snijden en deze roosteren. Dit maakt het brood weer knapperig en warm, hoewel het niet precies hetzelfde zal zijn als vers brood.

Op de grill

Deze methode is vergelijkbaar met de ovenmethode. Bevochtig het brood lichtjes, wikkel het in aluminiumfolie en leg het op de grill op medium hitte gedurende ongeveer 10 minuten.

In de airfryer

Bevochtig het stokbrood lichtjes door het snel onder de kraan te houden of door wat water over het brood te sprenkelen. Dit helpt om het brood weer zacht te maken. Doe het stokbrood in de airfryer. Je hoeft het niet in folie te wikkelen zoals bij de ovenmethode. Stel de airfryer in op een temperatuur van ongeveer 150-160 graden Celsius. Verwarm het stokbrood ongeveer 3-5 minuten in de airfryer. Houd het goed in de gaten om te voorkomen dat het verbrandt.

De exacte tijd en temperatuur kunnen variëren, afhankelijk van de grootte van je stokbrood en je specifieke airfryer, dus het kan zijn dat je een beetje moet experimenteren om de perfecte instellingen te vinden. Haal het brood uit de airfryer en laat het even afkoelen voordat je het aansnijdt.

Maak iets anders van je oude stokbrood!

Er zijn verschillende manieren om een oud stokbrood opnieuw te gebruiken. Hier zijn enkele ideeën:

Croutons

Snijd het stokbrood in kleine blokjes, besprenkel met olijfolie en kruiden, en bak ze tot ze knapperig zijn. Deze zijn perfect voor salades of soepen.

Broodkruimels

Verwerk het oude brood in een keukenmachine tot broodkruimels. Deze kunnen worden gebruikt in recepten zoals gehaktballen, vullingen voor gevogelte, of als een knapperige topping voor ovenschotels.

Broodpudding

Dit is een klassiek gerecht waarbij oud brood wordt gemengd met melk, eieren en suiker, en vervolgens wordt gebakken. Je kunt ook dingen zoals gedroogd fruit, noten, chocolade of specerijen toevoegen voor extra smaak.

Paneermeel

Net als bij broodkruimels, maar dan fijner gemalen. Gebruikt voor het paneren van vlees, vis, of groenten.

Bruschetta of Crostini

Snijd het brood in plakjes, bak het in de oven of grill het, en beleg het met een mengsel van tomaten, knoflook, basilicum, olijfolie en zout.

Wentelteefjes

Oud brood werkt uitstekend voor dit zoete ontbijtgerecht, waarbij brood wordt geweekt in een mengsel van melk en eieren, en dan wordt gebakken.

Strata

Dit is een soort broodpudding die meestal hartig is in plaats van zoet, met ingrediënten als kaas, groenten en vlees.

Ribollita

Een Italiaanse soep waarbij oud brood wordt gebruikt om de soep dikker en hartiger te maken.

Bierbrood

Er zijn recepten waarbij je oud brood kunt combineren met bier en een beetje bakpoeder om een nieuw, smakelijk brood te maken.

Fondue

Oud brood kan perfect gebruikt worden om in kaasfondue te dippen.

Liefs Marion

Extra info

Zelf kaas maken? Dit heb je nodig!
Kunnen courgettes van eigen oogst giftig zijn?
Wat eten we vandaag?

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© afbeelding: 123rf.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *