Het is een heerlijk zonnige dag. We zitten in de tuin gezellig te kletsen, geen vuiltje aan de lucht en ineens overkomt het mij, zomaar uit het niets. Oogmigraine. In mijn geval uit het zich in een soort grote boog voor mijn netvlies, die bestaat uit allerlei gekleurde vlakjes, een soort mozaïekjes. Hoofdzakelijk, zwart/wit maar ook hier en daar een vlakje in rood, blauw of geel. Het maakt niet uit of ik mijn ogen sluit of open houd, de mozaïkjes blijven zichtbaar waardoor ik de rest niet meer scherp kan zien. Het duurt minstens een half uur. Irritant, want het kan je spontaan overvallen.
Wat is oogmigraine?
Oogmigraine, ook wel bekend als retinale migraine of visuele migraine, is een zeldzame aandoening die gekenmerkt wordt door tijdelijke, volledige of gedeeltelijke visuele verlies of verstoringen in één oog. Deze visuele symptomen kunnen variëren van lichtflitsen tot zelfs tijdelijk blindheid, wat best beangstigend kan zijn! Gelukkig zijn deze symptomen meestal van korte duur en veroorzaken ze geen permanente schade aan je ogen.
Symptomen van oogmigraine
De symptomen van oogmigraine kunnen behoorlijk uiteenlopen. Sommige mensen zien flitsen van licht, wazige vlekken, of hebben zelfs delen van hun gezichtsveld die tijdelijk uitvallen. Anderen ervaren een soort van ‘zigzag’ patroon in hun gezichtsveld, wat ook wel een ‘aura’ wordt genoemd. Dit kan heel beangstigend zijn, vooral als je het voor de eerste keer meemaakt.
Het belangrijkste om te onthouden is dat, hoewel deze symptomen eng kunnen zijn, ze meestal na een half uur tot een uur weer verdwijnen en geen blijvende schade aan je zicht veroorzaken. Maar als je deze symptomen ervaart, is het altijd een goed idee om een arts te raadplegen, alleen al om andere ernstige oogziekten uit te sluiten.
Oorzaken en triggers van oogmigraine
Oogmigraine kan verschillende oorzaken hebben. Het kan worden getriggerd door factoren zoals stress, te veel cafeïne of te weinig slaap. Ook bepaalde voedingsmiddelen kunnen een aanval uitlokken. Denk aan oude kaas, chocolade, rode wijn, of voedsel met veel MSG (mononatriumglutamaat).
Hormonale veranderingen, zoals die tijdens de menstruatiecyclus, zwangerschap, of menopauze, kunnen ook een rol spelen. En laten we het milieu niet vergeten. Fel licht, harde geluiden of sterke geuren kunnen allemaal triggers zijn.
Hoe wordt oogmigraine gediagnosticeerd?
De diagnose van oogmigraine wordt vaak gesteld op basis van de symptomen die je ervaart. Er is geen specifieke test om het te bevestigen. In plaats daarvan zal je arts waarschijnlijk een reeks oogonderzoeken uitvoeren om andere oorzaken van je symptomen uit te sluiten.
Wat te doen als je oogmigraine hebt?
Als je symptomen van oogmigraine ervaart, is het belangrijk om in eerste instantie rustig te blijven. Het kan helpen om in een donkere, stille ruimte te gaan zitten totdat de symptomen verminderen. Probeer je triggers te identificeren en noteer wanneer je aanvallen plaatsvinden, hoe lang ze duren en wat je ervoor hebt gedaan of gegeten. Dit kan helpen om patronen te identificeren en toekomstige aanvallen te vermijden.
Hoewel oogmigraine vaak vanzelf verdwijnt, zijn er in sommige gevallen medicijnen beschikbaar die kunnen helpen. Het is altijd verstandig om met je arts te praten over je symptomen en mogelijke behandelingsmogelijkheden.
Oogmigraine en gewone migraine: Het verschil
Hoewel oogmigraine en de meer algemene migraine gelijkaardige symptomen kunnen hebben, is er een belangrijk verschil. Bij een gewone migraine, die je misschien vaker tegenkomt, zijn de visuele verstoringen die je kunt ervaren (bekend als aura’s) meestal in beide ogen en worden gevolgd door een ernstige hoofdpijn. Bij oogmigraine daarentegen, komen de symptomen alleen in één oog voor en gaan ze niet altijd gepaard met hoofdpijn.
De risico’s van autorijden tijdens een aanval
Tijdens een aanval van oogmigraine kan je zicht ernstig belemmerd worden. Dit varieert van lichtflitsen, zigzaglijnen, tot gedeeltelijk of zelfs volledig verlies van het zicht in één oog. Stel je voor dat je in een auto zit en plotseling een deel van je zicht verliest. Dat is zeker geen ideale, en eerlijk gezegd ook gevaarlijke situatie.
Wat te doen als je een aanval krijgt tijdens het rijden?
Het allerbelangrijkste is veiligheid. Als je tijdens het rijden een aanval krijgt, probeer dan rustig te blijven en veilig naar de kant van de weg te manoeuvreren. Schakel de alarmlichten in en wacht tot de symptomen verdwijnen. Meestal duren de symptomen van een oogmigraine-aanval tussen de 20 minuten en een uur.
Houd er rekening mee dat, zelfs als de visuele symptomen verdwenen zijn, je je nog steeds gedesoriënteerd of licht gevoelig kunt voelen. Neem de tijd om te herstellen voordat je weer gaat rijden.
Voorkomen is beter dan genezen
Als je regelmatig last hebt van oogmigraine, is het misschien verstandig om bepaalde maatregelen te nemen voordat je gaat rijden. Vermijd triggers zoals fel licht door een zonnebril te dragen. Als je weet dat stress een trigger is, probeer dan ontspanningstechnieken te leren om je stressniveaus te beheren.
Extra info
De impact van slechthorendheid op jou en de omgeving
Bronvermelding
Tekst: Marion Middendorp
© afbeelding: 123rf.com