Op oudere leeftijd is het normaal om ’s nachts vaker te plassen. Is het vaker dan één keer en ervaar je het als hinderlijk, trek dan eens aan de bel bij de huisarts. Wellicht is er een oorzaak voor het nachtelijke toiletbezoek. Een schrale troost, je bent niet de enige. Menige leeftijdgenoot ervaart hetzelfde.
Waarom moeten we ’s nachts vaker plassen?
Het eerste dat we moeten bespreken is wat er precies gebeurt wanneer we ouder worden. Veel mensen denken dat ’s nachts plassen gewoon iets is dat komt met de leeftijd, en tot op zekere hoogte hebben ze gelijk. Naarmate we ouder worden, maakt ons lichaam minder van het hormoon aan dat onze nieren vertelt om ’s nachts minder urine aan te maken. Bovendien kunnen onze blaasspieren zwakker worden, wat betekent dat we niet zoveel urine kunnen opslaan.
Oorzaken van ’s nachts plassen
Er zijn echter ook andere factoren die kunnen bijdragen aan het ’s nachts moeten plassen. Enkele van de meest voorkomende zijn:
Medische aandoeningen
Denk aan diabetes, urineweginfecties, hartfalen, prostaatproblemen en zenuwbeschadiging.
Medicijnen
Bepaalde medicijnen kunnen ervoor zorgen dat je meer moet plassen. Deze omvatten diuretica (waterpillen), antidepressiva en medicijnen voor hoge bloeddruk.
Levensstijlfactoren
Overmatig alcohol- of cafeïnegebruik kan je vaker doen plassen.
Manieren om ’s nachts plassen te voorkomen
Goed, nu je een idee hebt waarom je misschien ’s nachts moet plassen, laten we eens kijken naar wat je kunt doen om het te verminderen of zelfs te voorkomen.
Verminder vloeistoffen voor het slapen
Het klinkt simpel, maar het kan een groot verschil maken. Probeer een paar uur voor het slapen gaan minder te drinken.
Kijk naar wat je drinkt
Alcohol en cafeïne kunnen diuretisch werken, dus het kan helpen om deze dranken ’s avonds te vermijden.
Medische check-up
Neem contact op met je arts als je denkt dat een medische aandoening of medicijnen de oorzaak kunnen zijn van je nachtelijk plassen.
Triggers van ’s nachts plassen
Het is ook belangrijk om te weten dat er bepaalde dingen zijn die het nachtelijk plassen kunnen verergeren. Deze “triggers” kunnen verschillen van persoon tot persoon, maar hier zijn een paar algemene:
Zwaar avondeten
Een te volle maag kan druk uitoefenen op de blaas, waardoor je meer moet plassen.
Stress en angst
Deze kunnen invloed hebben op je slaappatroon en je blaasfunctie, wat kan leiden tot meer toiletbezoeken ’s nachts.
Late trainingssessies
Lichaamsbeweging stimuleert de stofwisseling, wat de urineproductie kan verhogen. Probeer je work-outs eerder op de dag te plannen.
Een goede aanpak!
Nadat je de mogelijke oorzaken en triggers van nachtelijk plassen hebt geïdentificeerd, is het tijd om actie te ondernemen. Hier zijn enkele strategieën:
Gezond dieet en beweging
Behoud een gezonde levensstijl. Dit kan helpen bij het beheersen van medische aandoeningen zoals diabetes, die kunnen bijdragen aan nachtelijk plassen.
Bladdertraining
Dit houdt in dat je leert om langer te wachten voordat je naar het toilet gaat. Overleg met je arts of fysiotherapeut om te zien of dit iets voor jou is.
Bekkenbodemoefeningen
Deze oefeningen kunnen helpen om de blaasspieren te versterken. Ze worden vaak aangeraden aan vrouwen na de zwangerschap, maar kunnen ook nuttig zijn voor mannen, vooral degenen met prostaatproblemen.
Slaap lekker…
Onthoud, je bent niet alleen in deze. En zoals altijd, raadpleeg je arts als je je zorgen maakt over je gezondheid. Nu is het jouw beurt om actie te ondernemen en die rustige, ononderbroken nachtrust terug te krijgen die je verdient. Slaap lekker!
Denk eraan: een goede nachtrust is geen luxe, het is een noodzaak. Dus pak die nachtelijke toiletbezoeken aan en neem de controle over je nachten weer in eigen handen!
Extra info
De meest irritante kwalen boven de 50
Gaan we op latere leeftijd op grotere voeten leven?
Het ophalen van medicijnen voor een ander, mag dit?
Opvliegers: een verhit onderwerp met een koele twist
De voordelen van magnesium, waar is het goed voor?
Bronvermelding
Tekst: Marion Middendorp
© afbeelding: 123rf.com