Waarom wordt er steeds minder gelezen? De impact van Social Media

Laat me je meenemen naar een tijd, niet zo lang geleden, waarin het geluid van omgeslagen boekpagina’s je de hele dag omringde. Mensen nestelden zich met een goed boek in hun favoriete stoel en verloren zich in werelden ver weg van de werkelijkheid. Tegenwoordig lijken we echter steeds minder gelezen. Maar waarom is dat eigenlijk? Is het werkelijk zo dat blogs op hun retour zijn en dat we enkel nog oog hebben voor de vluchtige aard van social media? En hoe zit het met onze 50-plussers, zijn zij nog wel van het lezen? Een blog voor dat handjevol mensen dat nog wel leest…

Waarom wordt er steeds minder gelezen? De impact van Social Media

De opkomst van Social Media

Social media heeft ongetwijfeld een gigantische impact gehad op onze leesgewoonten. Platforms zoals Instagram, Twitter en TikTok draaien om snelle, hapklare brokjes informatie die we in een oogwenk kunnen verorberen. Voorbij zijn de dagen dat we ons urenlang verdiepten in een roman of een uitgebreid blogartikel. Nee, nu willen we alles binnen enkele seconden tot ons nemen. Het is als fastfood voor de geest.

Waarom lezen als je een grappig filmpje van een kat kunt bekijken? Of als je in 280 tekens kunt bijblijven met het laatste nieuws? Het lijkt erop dat we een aandachtsspanne hebben ontwikkeld die korter is dan die van een goudvis (die overigens negen seconden bedraagt, voor het geval je het je afvroeg). En dat is toch wel een beetje zorgwekkend.

Zijn blogs uit?

Maar betekent dit dat blogs uit de gratie zijn geraakt? Niet per se. Blogs hebben nog steeds hun plaats, maar ze moeten zich aanpassen aan de nieuwe realiteit. Mensen zoeken nu naar blogs die snel te lezen zijn en direct waarde bieden. Het is een kwestie van evolueren of uitsterven. Korte, pakkende artikelen met veel visuele ondersteuning lijken het goed te doen. Lange lappen tekst zonder duidelijke koppen of afbeeldingen? Die zien we steeds minder.

Bovendien zijn er niches waarin blogs het nog steeds prima doen. Denk aan gespecialiseerde vakgebieden, persoonlijke verhalen of diepgaande analyses die je niet snel even in een tweet kunt gieten. Dus, hoewel blogs misschien niet meer zo populair zijn als vroeger, hebben ze nog steeds een plek in het digitale landschap.

De leescultuur van 50-Plussers

En lezen de 50-plussers nog wel? Gelukkig kunnen we hier een wat positiever antwoord op geven. Veel 50-plussers zijn opgegroeid in een tijd waarin lezen een primaire bron van vermaak en informatie was. Ze hebben nog steeds de waarde van een goed boek of een interessant artikel leren waarderen.

Daarnaast zijn er genoeg 50-plussers die zich niet laten verleiden door de vluchtigheid van social media. Ze genieten nog steeds van de rust en de diepgang die lezen met zich meebrengt. Natuurlijk, ook zij maken gebruik van social media, maar vaak in combinatie met traditionele leesvormen. Het een sluit het ander niet uit.

De toekomst van lezen

Dus, waar gaat dit allemaal heen? Gaat lezen uitsterven? Ik denk van niet. Ja, we moeten accepteren dat leesgewoonten veranderen. De manier waarop we informatie consumeren is aan het evolueren, maar de behoefte aan verhalen en kennis blijft bestaan. Misschien gaan we meer luisteren naar audioboeken of kijken we naar interactieve verhalen, maar de kern van lezen – het overbrengen van ideeën en ervaringen – blijft ongewijzigd.

Misschien, en dit is puur speculatie, zien we een soort renaissance van het lezen. Een tegenreactie op de vluchtigheid van social media waarin mensen weer de waarde gaan inzien van rustig, geconcentreerd lezen. Wie weet, misschien wordt het lezen van een boek wel weer de nieuwe trend, als een soort intellectuele detox van al die korte, oppervlakkige content.

Persoonlijke ervaringen en tips

Zelf merk ik dat mijn eigen leesgedrag ook is veranderd. Vroeger kon ik urenlang in een boek duiken, tegenwoordig betrap ik mezelf erop dat ik regelmatig mijn telefoon check terwijl ik lees. Niet heel bevorderlijk voor de concentratie, kan ik je vertellen. Maar ik probeer bewust tijd in te plannen om te lezen, zonder afleidingen. Het liefst buiten, als de zon schijnt. et werkt als een vorm van meditatie; je moet er even inkomen, maar uiteindelijk is het enorm ontspannend.

Mijn tip voor iedereen die meer wil lezen: zet je telefoon uit, zoek een comfortabele plek en begin gewoon. Het hoeft geen uren te duren, zelfs een kwartiertje lezen kan al een wereld van verschil maken. En vergeet niet dat er geen ‘juiste’ manier is om te lezen. Of je nu van dikke romans, korte verhalen, blogs of poëzie houdt, het gaat erom dat je geniet van het proces.

liefs Marion

Extra info

Een bed en breakfast beginnen, wat komt er bij kijken?
Carrièreswitch na je 50e? Zo pak je het aan!
Pimp je carrière dit jaar op!

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© afbeelding: 123rf.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *