Lekkere herfstrecepten

Lekkere herfstrecepten

De blaadjes beginnen te vallen en de wereld verandert in de kleuren geel, bruin, oranje, rood. Het is (bijna) herfst en dus tijd voor heerlijke herfstrecepten! En omdat er veel geoogst is, valt er ook veel te kiezen. Hier een greep van vijf lekkere recepten, die gemaakt zijn van wat de herfst ons brengt.

Aanraders voor een geslaagde spelletjesavond!

Pompoensoep

Pompoenen, uitgehold bij Halloween. Dat is waar je toch aan moet denken, niet waar? Maar natuurlijk kan je pompoenen ook heerlijk eten. Maak er bijvoorbeeld lekkere pompoensoep van! Met Halloween eerst langs de deuren en daarna opwarmen met pompoensoep (is weer eens iets anders dan warme chocomel!) . De pompoen kan je kant en klaar in stukjes kopen, maar natuurlijk ook gewoon zelf snijden. Hoe je dat doet?

  • Met een groot mes snij je de pompoen doormidden
  • Verwijder de zaadjes met een lepel
  • Verwijder de schil met een scherp mes
  • Daarna kan je het vruchtvlees in stukjes hakken (choppen)

Ingrediënten

  • 2 el. Olijolie
  • 1 gesnipperd uitje
  • 1 teentje knoflook
  • 1 cm gember
  • 1 kleine winterpeen
  • 700 gr. Pompoen
  • Kruidnagel
  • 1 laurierblaadje
  • 2 blokjes kruidenbouillon

Bereidingswijze

  • Gesnipperd uitje en fijngesneden knoflook fruiten in 3 minuten in een soeppan. Fijngehakte gember en de stukjes wortel eraan toevoegen en alles nog 2 minuten bakken.
  • Voeg de stukjes pompoen, een mespuntje kruidnagel, de laurier en bouillon toe en kokend water (tot alles net onder water staat) en kook de soep 20 minuten op laag vuur.
  • Het laurierblaadje mag je nu weer verwijderen. Pureer de soep nog even verder met een staafmixer.
  • Maak op smaak met peper en zout

Bron: Liefdevoorlekkers.nl

Lekkere herfstrecepten

Appeltjes van de bomen

Begin van de herfst? Dan is het ook tijd om de appeltjes te plukken. En met al die lekkere appels, bakken we natuurlijk een lekkere appeltaart. En niet zo maar één, maar een echte herfsttaart.

Ingrediënten

  • 400 gram bloem in totaal
  • 200 gram suiker in totaal
  • 250 gram roomboter in totaal
  • Snufje zout
  • 2 eierdooiers
  • Eiwit van 2 eieren
  • 1 kilo appels
  • 50 gram suiker
  • 1 el honing
  • 200 gram gemalen walnoten
  • 2 el paneermeel
  • 1tl kaneel

Bereidingswijze

  • Voor het deeg roer je 150 gram roomboter, 50 gram suiker en een snufje zout door elkaar. Voeg 250 gram bloem en de twee eierdooiers toe. Maak er deeg van, indien nodig water toevoegen. Het deeg kneed je plat in de springvorm van 26 cm. De rand hou je hierbij ongeveer 3 cm.
  • Appels schillen en in partjes snijden.
  • Het eiwit mix je stijf met een snufje zout. Vervolgens voeg je hier de honing en suiker bij. Weer mixen tot het een stijf geheel geworden is. Paneermeel en 100 gram gemalen walnoten toevoegen.
  • Voor de topping hak of maal je de overige 100 gram noten fijn. Deze noten meng je met 100 gram suiker, 150 gram bloem en 1 tl kaneel. De overgebleven 100 gram roomboter snipper je erin en daarna maak je er kruimels van. Hete luchtoven verwarmen tot 180 graden. Appel in de vorm doen in een cirkelvorm. De topping erover heen en ongeveer 40 minuten in de oven. Let op of de topping bruin wordt!
  • Natuurlijk kan je de vulling nog aanvullen met bijvoorbeeld peren of rozijnen!

Bron: Smulweb.nl

Lekkere herfstrecepten

Pumpkin Spice Latte

Tja, toch weer die pompoenen. Maar als er iets herfst is, dan zijn het de pompoenen wel. En dus doen we gewoon pompoen in de koffie, voor een echte herfstkoffie, zullen we maar zeggen. Ik moet bekennen: ik kon me er ook niet echt iets bij voorstellen. Maar in Amerika smullen ze ervan! Een Pumpkin Spice Latte is zeker het proberen waard! Het schijnt bij Starbucks ook populair te zijn!

Ingrediënten

Voor de pompoenkruiden

  • 1 tl kaneel
  • ½ tl gemalen gember
  • Snufje gemalen kruidnagel
  • Snufje gemalen nootmuskaat

Voor de koffie

  • 500 ml volle melk
  • 300 gram pompoen
  • 2 el suiker
  • 2 el vanille extract
  • 1 tl pompoenkruiden
  • 120 ml sterke espresso

Bereidingswijze

  • Maak pompoenpuree door de stukjes pompoen een half uurtje te roosteren in een voorverwarmde oven (200 graden). Daarna pureren met een staafmixer en zeven. Wat je over moet houden is een zachte, beetje dunne puree.
  • Meng de kruiden en verwarm de melk met twee eetlepels van de puree en de suiker. Doe dit al roerend op middelhoog vuur. Als het bijna kookt, haal je de pan van het vuur en dan roer je er de vanille en de kruiden erdoor.
  • Het mengsel mixen op de hoogste stand, in een blender. Zo wordt de melk lekker luchtig. Verdeel dit over twee mokken. Koffie bijschenken vanaf de zijkant. Eventueel kan je er slagroom bijdoen.

Bron: Culy.nl

Herfstfruit tiramisu

Herfstfruit is uiteraard fruit wat in september, oktober en november vers geoogst kan worden. Hierbij kan je denken aan appels, bananen, bramen, druiven, frambozen, kiwi’s , mandarijnen (vanaf oktober), mango, meloenen, peren, perziken, pompelmoes, pruimen, sinaasappelen (vanaf oktober). Van dit fruit kan je lekkere dingen maken, zoals bijvoorbeeld tiramisu. Een heerlijk nagerecht voor vier personen!

Ingrediënten

  • 250 gram mascarpone
  • 50 gram basterdsuiker
  • 175 ml sap van appel, peer en framboos
  • 12 lange vingers
  • 150 gram bramen
  • 150 gram blauwe bessen
  • 125 ml verse slagroom
  • 1 el cacaopoeder

Bereidingswijze

  • De basterdsuiker, mascarpone en 50 ml vruchtensap luchtig kloppen met een mixer. De bodem van de schaal met de helft hiervan bestrijken. De rest van het sap schenk je in een diep bord. De lange vingers wentel je in dit sap en daarna leg je ze op het mascarponemengsel. Beetje aandrukken.
  • De rest van het mascarponemengsel hier overheen doen en hierop komen de bramen en de bessen. De slagroom half stijf kloppen en hiermee het fruit bestrijken. Schaal afdekken met vershoudfolie. Minimaal 2 uur op laten stijven in de koelkast.
  • Vlak voor het serveren cacao aanbrengen.

Bron: AH.nl

Boerenkoolquiche

Ingrediënten

Voor de bodem

  • 240 gram bloem
  • 120 gram koude boter
  • 2 eieren (koud!)
  • 2 el ijskoud water
  • snufje zout

Voor de vulling

  • 3 flinke handenvol panklare boerenkool
  • 125 gram gerookte spekjes
  • 125 ml slagroom
  • 4 eieren
  • zout en peper
  • rookworst

Bereidingswijze

  • Zeef de bloem met het zout.
  • Koude boter toevoegen in stukjes en probeer dit zo te mengen dat het op broodkruimels lijkt.
  • De eieren en het water toevoegen en tot een deeg kneden. Eventueel kan je wat water toevoegen, maar let op dat je niet teveel water toevoegt! .
  • Maak een bal en laat het minimaal een uur rusten in de koelkast, verpakt in huishoudfolie..
  • Spekreepjes uitbakken.
  • Slagroom klutsen in een kom, met de eieren.
  • De spekreepjes beetje af laten koelen en roer dit door de slagroom en voeg ook de boerenkool toe. Goed mengen.
  • Peper toevoegen. Zout eventueel, maar let op i.v.m. al zoute spekjes.
  • Quichevorm invetten.
  • Deeg oprollen op een met bloem bestrooid werkblad tot een rondje die groter moet zijn dan de vorm.
  • In de vorm leggen, mag eventueel wat overhangen. Prik hier en daar wat gaatjes in.
  • Leg op het deeg een vel bakpapier. Daarop leg je een flinke handvol blindbakvulling (dit zijn keramische korrels, droge bonen of rijst)
  • De bodem dus een kwartier verwarmen in een voorverwarmde over op 180 graden.
  • Haal uit de oven. Verwijder het bakpapier met de vulling. Overhangende randjes worden nu afgesneden.
  • Plakjes rook worst verdelen over de bodem en daarna voorzichtig het boerenkoolmengsel er overheen gieten.
  • De quiche nu afbakken in een half uur in de oven.
  • Nuttig de quiche warm of koud.

Bron: Landleven.nl

Meer informatie

Meer lekkernijen vind je in onze rubriek ‘Lekker’
Waarom 50-plussers die Whisky drinken aantrekkelijker zijn
Gezonde voeding
Wat eten we vandaag?
Gin en vis, een smaakvol koppel
Gezellig de barbecue aan!
Aanraders voor een geslaagde spelletjesavond!
Kraakbeen zorgt voor je lichaam
Wat doet suikervrij eten met je lichaam?

Bronvermelding

Tekst: Wil Cats
© afbeelding: 123rf.com

Lekkere herfstrecepten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *