Om je heen zie je alles steeds duurder worden. Niet een beetje, maar de kosten van energie, voeding, brandstof zijn de laatste maanden explosief gestegen (en het einde is nog niet in zicht). De kosten stijgen de pan uit. Je zorgvuldig opgebouwde pensioen lijkt op deze manier misschien niet meer toereikend. Wellicht een goed idee je pensioen eens goed onder de loep te houden en te kijken of er nog iets geregeld moet worden. Je zou kunnen beginnen met het berekenen van je jaarruimte. Wie weet is er nog een mogelijkheid belastingvriendelijk te sparen. Daarom besteden we in deze blog aandacht aan: jaarruimte berekenen. Wat is het? Hoe hoog is het? En wat kun je ermee doen? Want het zou zonde zijn je belastingvoordeel zou laten liggen.
Wat is jaarruimte?
Misschien heb je nog niet eerder gehoord van het begrip “jaarruimte”, maar jaarruimte is het bedrag dat je van de overheid mag gebruiken om belastingvriendelijk extra pensioen op te bouwen. Als je investeert in je pensioen, mag je niet onbeperkt inleggen. Door de overheid is een maximum gesteld aan wat je kunt inleggen. En deze ruimte heet dus de jaarruimte.
Dit betekent dat als je minder pensioen opbouwt dan van de overheid mag, er een mogelijk is een ander traject te beginnen. Bijvoorbeeld met belastingvriendelijk sparen via lijfrente.
Hoeveel is de jaarruimte voor 2022?
De jaarruimte in 2022 is gemaximeerd op 13.570 euro. Je kunt het bedrag van deze jaarruimte benutten voor een lijfrente of banksparen.
Wat kun je met de overgebleven jaarruimte?
Als je de afgelopen jaren minder pensioen hebt opgebouwd dan van de overheid mag, dan mag je de overgebleven ruimte alsnog gebruiken om je pensioen aan te vullen. Dit mag zelfs tot 7 jaar terug. Deze ruimte heet reserveringsruimte. Dus als je ergens nog een appeltje voor de dorst in een oude sok hebt liggen, is het handig om naar de mogelijkheden te kijken om met dit geld je pensioen uit te breiden.
2023 wordt minder zwaar
We hebben zojuist Prinsjesdag achter de rug en de miljoenennota is weer uit het koffertje gehaald. Vandaag vinden de algemene beschouwingen plaats en wordt er gesproken over de financiële problemen in veel huishoudens. Gelukkig is er ook een beetje goed nieuws.
Volgens het Nibud wordt 2023 een minder zwaar jaar dan dit jaar. Het plafond op de energieprijs helpt huishoudens om de begroting weer rond te maken en betalingsachterstanden in te lopen. Dit concludeert het Nibud na bestudering van de Miljoenennota. De grote betalingsproblemen die veel huishoudens momenteel hebben vanwege de inflatie en hoge energieprijs worden in 2023 helaas niet helemaal opgelost, maar het plafond helpt erger voorkomen.
Wellicht met een extra stukje sparen voor je pensioen, lukt het ook in de toekomst het hoofd boven water te houden.
Extra info
5 tips voor meer financiële ruimte na je 50e
Zorgvuldig met je geld omgaan
Pensioengat – Te weinig pensioen, wat nu?
Bronvermelding
© afbeelding: 123rf.com