Steeds als ik aan het lijnen ben en ik dus bewust geen suiker (en zo min mogelijk koolhydraten) eet, merk ik na een paar dagen dat mijn lichaam aan het veranderen is. Ik bedoel daarmee niet zozeer dat het gewicht verliest (hopelijk ook), maar ik bedoel vooral dat ik minder stijf ben, bewegen makkelijker gaat en ik de bewegingen als minder pijnlijk ervaar. Vaak merk ik deze resultaten al na een week. Hoe komt dit?
Wat doet suikervrij eten met je lichaam?
Leven met een gastric sleeve
Geen wetenschapper
Ik ben natuurlijk geen wetenschapper maar de kans is groot dat dit te maken heeft met het reduceren van het suikergebruik. En hoe fijn is het om minder pijn te mogen ervaren. Voor mij (die dagelijks veel pijn ervaart) voelt dit absoluut als een cadeautje. Wat gek dat ik dan toch steeds opnieuw verleid word tot het eten van suiker. Net alsof het een verslaving is en eigenlijk… is dat het ook.
Gevaar voor onze gezondheid
Suiker is een gevaar voor onze gezondheid. Toch eten we met elkaar steeds meer geraffineerde suikers. Zowel bewust en zichtbaar (koek, snoep, suikerklontjes) als onbewust en onzichtbaar (verwerkt in kant-en-klare producten en vleeswaren). De toegenomen consumptie van suiker is één van de grootste oorzaken van westerse ziektes die tegenwoordig epidemische vormen aannemen, zoals obesitas, diabetes en kanker. Door minder suiker te eten kun je je gezondheid beschermen en bovendien je levenskwaliteit verhogen. Dat is nogal wat.
Candida
Je lichaam weet niet goed hoe het met geraffineerde suiker moet omgaan, waardoor er allerlei problemen ontstaan. Op de lange termijn kan overmatige consumptie van suiker leiden tot vermoeidheid en infecties (zoals candida). Als iets zo slecht is, waarom zit het dan toch in zoveel producten verwerkt? Zouden we daar niet tegen beschermd moeten worden? Absoluut een goede vraag, waar ik ook geen antwoord op kan geven.
Verslavend
Ik ben gek op suiker. Wie niet? Voor chocolade smelt ik en ook Jelly beans kan ik maar moeilijk weerstaan. Ik vind het echt lastig om daar ‘nee’ tegen te zeggen. Suiker is verslavend, misschien zelfs wel net zo verslavend als cocaïne. Gezond is het zeker niet, maar soms heb je het helemaal door dat je suiker aan het eten bent. Als je bijvoorbeeld denkt gezond te doen met een beetje tomatenketchup, kom je bedrogen uit. Je wilt niet weten hoeveel suiker er in tomatenketchup zit verwerkt. Suikervrij eten klinkt misschien redelijk eenvoudig, maar het blijkt toch een stuk lastiger dan je zou denken.
Vicieuze cirkel
Wanneer we suiker en andere koolhydraten eten dan maakt het lichaam serotonine en endorfine aan. Deze stoffen verbeteren de stemming. Geen wonder dat we er steeds meer van willen hebben. Iedereen wil zich toch happy voelen? Door meer suikers en koolhydraten te eten, beland je echter wel in een vicieuze cirkel.
Afkicken
Gelukkig kun je afkicken van suiker. Dat duurt zo’n tien dagen. Na die tijd ben je verlost van deze destructieve vicieuze cirkel. Mits je uiteraard van de suiker afblijft. En dat kan best pittig zijn, want ongemerkt kun je het alsnog eten omdat het in zoveel producten verwerkt zit.
Van dip naar dip
Je hebt vast wel eens iemand horen zeggen als je moe bent: ‘neem wat suiker! Dan ben je zo over je vermoeidheid heen.’ Als je suiker eet, krijg je inderdaad een piek in je suikerspiegel, maar die piek duurt maar kort. Na die piek krijg je zelfs een energiedip, zodat je lichaam weer trek krijgt in de volgende snack.
Als je stopt met suiker en regelmatig een gezond tussendoortje eet, zal je veel meer energie hebben en je zal je fitter voelen!
Wat betekent suikervrij eten?
Suikervrij eten betekent niet dat je helemaal geen suiker meer mag. Groente en fruit bevat immers ook suiker, maar die zijn niet verkeerd. Je lichaam heeft deze suikers nodig om zo goed mogelijk te functioneren. Het gaat met name om toegevoegde suikers, de geraffineerde suikers.
Beter slapen
Kamp je met slaapproblemen? Dan kan dit zomaar te maken hebben met je bloedsuikerspiegel. De kans is groot dat wanneer je stopt met suiker, je ook beter zal gaan slapen.
Vers eten
In de meeste bewerkte voeding zit suiker verwerkt. Soms vind je het terug op het etiket, soms staat het onder een andere naam vermeld zodat het minder opvalt. Als je suikervrij wilt gaan eten, zal het nog lastig worden producten te vinden waar geen suiker in verwerkt zit. Gelukkig weet je bij verse producten zoals groente en fruit, dat er geen suiker toegevoegd is. Voor de rest is het een kwestie van etiketten uitpluizen.
Schuilnamen
Helaas staat suiker niet altijd onder de naam suiker vermeld. Het kan ook vermeld worden met één van deze andere benamingen:
Suiker, Agavenectar, Agavesiroop, Ahornsiroop, Basterdsuiker, Bietsuiker, Bruine suiker, Caramel, Dextrose, Druivensuiker, Esdoornsiroop, Fructose, Fructosestroop, Glucose, Glucose-fructosestroop, Glucosestroop, High Fructose Corn Syrup, Honing, Kandij, Kokosbloemsuiker, Kristalsuiker, Maisstroop, Maltodextrine, Palmsuiker, Parelsuiker, Rietsuiker, Sucranaat en Sucrose.
Alternatieven voor suiker
Laat je liever niet verleiden tot het gebruik van suiker alternatieven zoals zoetstoffen of extracten met een zoete smaak. Er zijn heel veel soorten zoetstoffen op de markt maar er zijn maar weinig ‘gezonde’ zoetstoffen. Veel zoetstoffen zijn zelfs schadelijk voor je lichaam, zoals bijvoorbeeld aspartaam en sacharine. Het meest gezonde alternatief is stevia, een extract dat wordt gemaakt van de stevia plant. Jammer genoeg heeft deze wel een bittere nasmaak.
Een ander alternatief is koudgeslingerde honing. Echter ook honing kun je niet onbeperkt eten. Het is zeker gezonder dan geraffineerde suiker, maar het bevat nog steeds erg veel suiker.
Suiker in koolhydraten
Niet alle suikers zijn zoet. Want wat dacht je van snelle koolhydraten? Deze vind je in brood, aardappelen, pasta of rijst. Dat klinkt niet eens zo ongezond maar deze koolhydraten zijn door je lichaam zo makkelijk te absorberen, dat ze bijna hetzelfde effect hebben als geraffineerde suiker.
Wat dan wel eten?
Groente. Heel veel groente. Deze zitten vol voedingsstoffen en doen ook veel goeds voor je lichaam. Natuurlijk kun je ook vers fruit eten, maar wees hier wat terughoudend mee. In fruit zitten immers ook weer heel veel fruitsuikers.
Eet minstens eenmaal per week peulvruchten (bonen, erwten, groentekiemen, kikkererwten, et cetera).
Als je kiest voor koolhydraten, kies dan volkorenproducten zoals volkorenbrood, quinoa, spelt, en zilvervliesrijst.
Verse onbewerkte producten als vis, vlees, noten, boter en eieren.
Meer informatie
Blogs over een goede gezondheid
Kraakbeen zorgt voor je lichaam
Gezonde voeding
Leven met een gastric sleeve
Problemen met spijsvertering
Wat doet suikervrij eten met je lichaam?
Lekkernijen vind je in onze rubriek ‘Lekker’
Wanneer ga je nadenken over je afscheid
Top 5 50-plus kwaaltjes
Bronvermelding
Tekst: Marion Middendorp
© afbeelding: 123rf.com