Ik heb me nooit eerder druk gemaakt over haaruitval, maar sinds mijn gastric-sleeve-operatie zit ik letterlijk met mijn handen in het haar. Met bosjes valt het uit. Dat schijnt erbij te horen en als het goed is, komt het uiteindelijk allemaal weer goed, maar leuk vind ik het niet. Als ik mijn haar borstel, heb ik het idee dat ik geen haar meer op mijn hoofd overhoud. En ook gedurende de dag trek ik er hele strengen uit. Ik kan er tranen van in mijn ogen krijgen, want, ondanks dat ik het vooruitzicht heb dat het goed gaat komen, vind ik dit écht niet grappig (understatement). Inmiddels draag ik het al bijna niet meer los, maar in een soort knot boven op mijn hoofd. Op die manier valt het niet zo op dat het wat dunner is geworden.
Hoeveel haarverlies is normaal?
Hoe gezond je ook bent, ieder mens verliest dagelijks een fiks aantal haren. Gemiddeld zijn dit er 50 tot iets meer dan 100 per dag. Dat is heel normaal. Het valt waarschijnlijk niet eens op, want er groeien dagelijks ook weer nieuwe haren aan.
Als dit er echter meer gaan worden, of er komen géén nieuwe haren bij, dan merk je op een gegeven ogenblik dat je haardos wat dunner gaat worden. Misschien schuift de haarlijn wat naar achteren, worden de inhammen wat groter of krijg je zelfs kale plekken. Hier kunnen verschillende redenen voor zijn.
Oorzaken haaruitval
In mijn geval heeft het te maken met een sterk ijzertekort. Dit komt mede door de operatie, maar doordat ik korte tijd geleden veel bloed ben verloren tijdens een gemene val (in combinatie met bloedverdunners), is dat nog eens extra versterkt. Zodra mijn bloed weer op orde is, is de kans groot dat ook mijn haar weer netjes blijft waar het hoort. Namelijk op mijn hoofd en niet meer in grote hoeveelheden in mijn borstel, op mijn kleding of in het doucheputje.
Er kunnen echter ook andere oorzaken zijn:
- ziekten (bijvoorbeeld aan de schildklier)
- chemotherapie (of medicijnen)
- te laag gewicht
- stress
- ijzertekort
Bij veel oorzaken is het haaruitval tijdelijk en komt het vanzelf weer goed, maar dat is helaas niet altijd het geval.
Haaruitval na de overgang
Veranderingen in de hormoonhuishouding kan ook een oorzaak zijn van haaruitval. Daarom is het niet zo gek dat vrouwen rond de overgang, meer last van haaruitval kunnen krijgen. De oestrogeen en progesteronspiegel daalt en relatief gezien krijg je ook nog eens een hogere testosteronspiegel. Deze combinatie kan ervoor zorgen dat je last krijgt van haaruitval. Gelukkig krijgt maar zo’n 5 procent van de dames hier last van, maar ja, je zal maar net de “gelukkige” zijn. Boven de zeventig wordt het een ander verhaal, dan krijgen alle vrouwen een minder volle haarbos. Fijn hè, dat ouder worden?!
Of je gevoelig bent voor haaruitval hangt van diverse factoren af. Denk bijvoorbeeld aan erfelijkheid, stress en hormonale factoren, maar ook externe factoren als roken, UV-straling en voeding.
Wat kun je doen bij haaruitval
Je bent niet de enige die een kaler wordend hoofd vervelend vindt. Vooral vrouwen kunnen het als een probleem ervaren, maar ook niet alle mannen vinden het een fijn idee om hun hoofd kaal te scheren. Het is daarom niet zo gek dat er allerlei middeltjes tegen haaruitval te koop zijn. Denk aan lotions, crèmes en shampoos. Jammer genoeg is de werking in de meeste gevallen niet bewezen.
Wat altijd goed is, is zo zuinig mogelijk op het haar zijn wat er nog wel zit. Denk er bijvoorbeeld aan om een petje of hoed te dragen in de zon. Dat is niet alleen goed voor je haar, maar ook voor je gezicht.
Naar de huisarts
Maak een afspraak met de huisarts. Wellicht kun je er samen met hem achter komen wat er bij jou aan de hand is. Wellicht kan hij de oorzaak vinden en kan dit worden aangepakt. In sommige gevallen wordt er helaas geen oorzaak gevonden en dan is het lastig – zeg gerust onmogelijk – om er een middel voor te vinden. Er zijn namelijk geen medicijnen die je haaruitval kunnen verminderen of stoppen.
Haartransplantatie
Als het haaruitval blijvend is en een kale kop (wat bij mannen best sexy kan zijn) is geen optie, zou je haartransplantatie kunnen overwegen. Haartransplantatie is een beproefde en veilige methode om dunne en/of kale plekken op te vullen met haar. Het resultaat is blijvend en oogt natuurlijk. Het zal lijken of je haar nooit in grote getalen is uitgevallen. Het is geen goedkope oplossing, maar wel een blijvende en dat is natuurlijk een fijn en geruststellende gedachte!
Hoe werkt haartransplantatie?
Een medisch team neemt gezonde haarzakjes uit de haarkrans en plaatst deze op de kale(nde) plekken, ook wel transplantatiegebied genoemd. Hierdoor gaat er weer haar groeien op de kalende of dunne plekken en deze haargroei is blijvend. Voor haartransplantaties worden twee technieken gebruikt: de FUE en de FUT. Het is te veelomvattend om dit tot in details uit te leggen, maar op de website van Kliniek Veldhoven kun je er alles over lezen.
Pruik of haarstukje
Als je een haartransplantatie niet ziet zitten, zou je kunnen overwegen om een pruik op te zetten of een haarstukje te gebruiken. Het nadeel van een pruik is echter dat je het eigen haar nog eens extra gaat verstikken en het hierdoor alleen nog maar meer kan gaan uitvallen. Een haarstukje heeft dat probleem natuurlijk niet. Vrouwen zouden bijvoorbeeld het haar kunnen opsteken en hierbij een haarstukje gebruiken.
Tips voor een volle haarbos
Sommige factoren heb je zelf in de hand. Als je een volle haarbos wilt hebben, is een gezonde levensstijl belangrijk. Eet gezond, stop met roken, vermijd stress en drink af en toe een kop koffie. Ja, je leest het goed. Cafeïne zorgt ervoor dat de haarwortels langer meegaan.
Gebruik een goede borstel, want een plastic borstel kan je haar statisch maken waardoor je meer kans hebt op beschadiging. Gebruik ook liever geen metalen borstel (niet zo fijn voor de hoofdhuid), maar koop liever een borstel die gemaakt is van echt haar. Borstel je haar als het droog is, want als je haar nat is, staan de haarschubben nog open en dat maakt het haar kwetsbaarder voor breken.
Zorg voor een goede dosis vitamine. Het liefst door gezonde voeding, maar je kunt er natuurlijk ook voor kiezen een voedingssupplement te gebruiken. Drink voldoende water, zo’n 2 liter op een dag en probeer dagelijks aan voldoende beweging te komen. Hoe meer je beweegt, hoe beter dit is voor de bloedsomloop.
Overbrugging van de periode
Verwacht geen snelle verbeteringen, want je haar en body moeten eerst de kans krijgen om te herstellen en dan moet het haar nog eens gaan groeien. Je kunt je voorstellen dat daar tijd overheen gaat. Tot die tijd kun je gebruik maken van haarstukjes, je haar opsteken zodat het minder opvalt en er bestaan zelfs sprays die je kunt gebruiken om het wat voller te doen lijken.
Mocht uiteindelijk blijken dat het na een paar maanden nog steeds geen resultaat heeft, dan is een haartransplantatie wellicht toch een goede optie.
Ik zou zeggen als afsluiter: Gooi je haar los! Oh wacht…
Extra info
Meer blogs over gezondheid
Goede voornemens, doe jij daaraan?
Last van een slaapstoornis? Zo val je weer in slaap!
Fitter worden als vijftigplusser met behulp van eiwitten
Wat is goed voor je body
De overgang – Waar is die toch goed voor?
Top 5 50-plus kwaaltjes
Bronvermelding
Tekst: Marion Middendorp
© afbeelding: 123rf.com
Deze reportage is tot stand gekomen middels een samenwerkingsverband.