Gisteren bracht de postbode een pakketje. Ik had geen idee wat ik had besteld. Dat klopte ook, want het was een cadeautje van een goede vriendin van mij. Vier nieuwe leesbrillen. Ik moest direct lachen toen ik de inhoud zag. Boven de 50 is een leesbril zo’n beetje onlosmakelijk aan je leven verbonden. Helaas hebben ze bij mij nooit zo’n lang leven (want ze zijn niet bedoeld om bovenop je hoofd te zetten, waardoor altijd rap de pootjes het begeven), dus ik kan nooit genoeg leesbrillen in voorraad hebben. Zij weet dat. Gezichtsvermogenproblemen boven de 50, wie is er niet mee bekend.
Onvermijdelijke veranderingen
Naarmate we ouder worden, treden er onvermijdelijke veranderingen op in ons lichaam, en ons gezichtsvermogen is daar geen uitzondering op. Voor velen boven de 50 worden bepaalde aandoeningen aan de ogen, zoals cataract, glaucoom en leeftijdsgebonden maculadegeneratie, helaas vrij gangbare termen.
Leesbrillen, welke sterkte kies je?
Als algemene stelregel gelden bij het kopen van leesbrillen de volgende leessterktes:
Vanaf 45 jaar: leessterkte +1.
Vanaf 47 jaar: leessterkte +1.5.
En vanaf 50 jaar: leessterkte +2.
Niet iedereen is natuurlijk hetzelfde, dus het kan best bij jou afwijkend zijn. Je kunt het laten opmeten bij een opticien, maar je kunt natuurlijk ook gewoon een paar leesbrillen in de Kruidvat of Action opzetten om te kijken waarmee je het beste kunt lezen.
Hoe lang mag je een leesbril op?
Er is geen vaste tijdslimiet voor hoe lang je een leesbril mag dragen. Leesbrillen zijn ontworpen om dichtbij zien te verbeteren, en je kunt ze gebruiken zolang je bezig bent met activiteiten die dichtbij zicht vereisen, zoals lezen of werken op een computer. Het is echter belangrijk om naar je lichaam te luisteren; als je ogen moe worden of als je hoofdpijn krijgt, kan dat een teken zijn dat je een pauze moet nemen.
Zorg er ook voor dat je regelmatig van focus wisselt door in de verte te kijken, wat helpt om oogvermoeidheid te verminderen. Een goede regel is de 20-20-20-regel: kijk elke 20 minuten 20 seconden lang naar iets dat 20 voet (ongeveer 6 meter) ver weg is. Het dragen van een leesbril op zich veroorzaakt geen schade, mits deze correct is afgestemd op je behoeften en comfortabel zit.
Wat is het verschil tussen + en -?
Een “-” (min) geeft bijziendheid of myopie aan, wat betekent dat een persoon objecten van dichtbij goed kan zien, maar problemen heeft met het zien van objecten op afstand. Dit wordt veroorzaakt door een oog dat te lang is of een te sterke kromming van het hoornvlies, waardoor beelden voor het netvlies worden gefocust.
Een “+” (plus) duidt op verziendheid of hypermetropie, waarbij een persoon moeite heeft met het zien van dichtbij, maar objecten op afstand beter kan zien. Dit gebeurt wanneer het oog te kort is of het hoornvlies niet genoeg kromming heeft, waardoor beelden achter het netvlies worden gefocust.
Cataract: Een wazige wereld
Cataract, ofwel staar, is misschien wel de meest bekende oogaandoening onder ouderen. Het treedt op wanneer de ooglens, die normaal gesproken helder is, troebel wordt, wat resulteert in wazig zien. Het is alsof je door een beslagen of bekraste bril kijkt. Deze verandering in de lens ontwikkelt zich langzaam en kan uiteindelijk leiden tot een aanzienlijk verlies van gezichtsvermogen. Het goede nieuws? Cataract is zeer goed te behandelen met een relatief eenvoudige chirurgische ingreep, waarbij de troebele lens wordt vervangen door een kunstlens.
Glaucoom: De stille dief van het zicht
Glaucoom wordt vaak de “stille dief van het zicht” genoemd omdat het zich langzaam en zonder duidelijke symptomen ontwikkelt, totdat een significant deel van het gezichtsvermogen al verloren is gegaan. Deze aandoening wordt veroorzaakt door een te hoge druk in het oog, wat schade toebrengt aan de oogzenuw. Vroege detectie door regelmatige oogonderzoeken is cruciaal omdat de schade door glaucoom onomkeerbaar is. Behandelingen variëren van oogdruppels tot chirurgie, afhankelijk van de ernst van de aandoening.
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD) is een aandoening die het macula, het deel van het oog verantwoordelijk voor het scherpe, centrale zicht, aantast. Dit is het zicht dat we gebruiken om te lezen, auto te rijden en gezichten te herkennen. LMD is een van de voornaamste oorzaken van gezichtsverlies bij ouderen. Hoewel er geen genezing bestaat voor LMD, zijn er behandelingsopties zoals injecties en lasertherapie die de progressie kunnen vertragen en het gezichtsvermogen kunnen helpen behouden.
Het belang vroegtijdige detectie
Regelmatige oogcontroles kunnen veel van de schade voorkomen of beperken. Vroegtijdige ontdekking is belangrijk om het gezichtsvermogen zo lang mogelijk te behouden. Daarnaast speelt een gezonde levensstijl een belangrijke rol in het onderhouden van goede ooggezondheid. Voeding rijk aan vitamines en mineralen, voldoende beweging en het dragen van UV-beschermende zonnebrillen kunnen allemaal bijdragen aan het behoud van je zicht.
Extra info
Hoe ontstaat kramp en wat kun je er tegen doen?
De meest irritante kwalen boven de 50
Als je ’s nachts wakker ligt: Hoe kom je weer in slaap?
Bronvermelding
Tekst: Marion Middendorp
© afbeelding: 123rf.com
Het wordt pas erg als je goede vriendin incontinentie materiaal op gaat sturen.