Zodra de zon straalt in Nederland, dan gaat massaal de barbecue aan. Folders van supermarkten staan vol met bbq-pakkers en vrienden worden gezellig uitgenodigd om te komen barbecueën. Lekker buiten koken.
Zoals bij alles wat populair is, zijn er trends. Bij barbecueën kun je trendy zijn in het volgen van vegetarische bbq-en, maar ook hip is het om vlees of vis te roken in plaats van grillen, of juist barbecueën zoals een chef-kok en dus Caveman Style. Dan zijn er nog trends in de barbecue zelf, ga je voor bekende merken als een Weber, Barbecook, Boretti of kies je een Big Green Egg? En trek je dan een hip, leren schort aan?
Hip en handig
Over zo’n leren schort; die zijn niet alleen cool, ze zijn ook handig. Met een leren schort blijft je kleding vetspettersvrij. Maar toegegeven, het is ook eye candy. Neem zo’n Witloft leren schort, verkrijgbaar in diverse kleuren en beschikbaar voor mannen, vrouwen en kinderen, dat staat gewoon wel stoer én maakt je meteen qua uiterlijk een ervaren barbecue-fanaat. Om de tip voor een schort kracht bij te zetten, nog dit: Gerenommeerde chefs als Jamie Oliver en Gennaro Contaldo kunnen niet meer zonder, maar ook vele barista’s en barbers, zweren inmiddels bij de lederen uitrusting.
Barbecue aan
Terug naar de barbecue. Standaard wordt er bij barbecueën (stok)brood, sausjes en salade op tafel gezet. Een smeersel voor op het broodje kun je zelf heel simpel en snel maken. 50enzo.nl tip: haal roomboter van te voren uit de koelkast, doe de boter in een bakje, strooi er wat grof zeezout op, knijp 1 of 2 teentjes knoflook uit, snipper wat verse bieslook en als verrassing wat vers munt. Draai het geheel door elkaar en klaar is je kruidenboter.
Denk je aan barbecueën, dan denk je aan vlees. Inmiddels is het wel bekend dat te veel vlees niet echt gezond en milieubewust is. Maar Nederlanders eten wel veel vlees. De cijfers lopen overigens uiteen, de ene meldt dat we gemiddeld 85 kilo vlees per persoon per jaar eten, de ander houdt het op 52 kilo. Op ons menu staan vooral kip, koe en varken. Op het barbecuemenu vaak in worstvorm.
Iers rundvlees
Om eens met iets anders op tafel te komen gaf het Irish Food Board samen met chef Alain Alders fijne tips. Welk vlees? Het begint natuurlijk met een mooi stuk rundvlees, bijvoorbeeld een dikke entrecote of ribeye doen het erg goed op de barbecue. Wil je wat meer uit de kast trekken, kies dan voor bavette of ribstuk. “Rundvlees bereid je het best zo puur mogelijk, met alleen zout en peper. Iers rundvlees heeft een gelijkmatige verdeling van het vet, wat een goede smaak geeft.” De adviezen van Alain gaan verder dan alleen over vlees. Zo tipt hij om de barbecue niet te veel met briketten of houtskool te vullen. “Maak verschillende ‘zones’ in je barbecue waar het vlees kan garen. Veel kolen aan de warme rand. Minder kolen in het midden, zodat het daar minder heet wordt. Geen kolen aan de andere kant, dat is je zogenaamde safety zone. Als het vlees te snel gaart, kun je het in de safety zone leggen zodat het daar kan nagaren.”
Voor de vegans
Chef-kok Ron Blaauw en WWOO outdoor kitchens geven als bbq trend voor deze zomer mee dat een barbecue niet alleen draait om grote stukken vlees. “Je kunt ook groenten en aardappel erg mooi bereiden op de barbecue. Ook (ingepakte) hele bloemkool, spitskool, geschilde (groene) asperges en aubergines gaan prima op de barbecue.”
Wees zelf ook creatief met groente en fruit op de barbecue. Niets is te gek. Let wel even op dat je het rooster ontsmet met citroensap om de smaak van de verschillende producten niet op elkaar over te brengen. Een maïskolf roosteren is al jaren favoriet, maar vul ook eens een grote portobello met kruiden en mozzarella of blauwschimmelkaas. Heerlijk. Het Voedingscentrum heeft ook veel vegetarische tips, zoals de kleurige spiesen met tomaat, uit, champignons en maïs.
Meer ideetjes aan groente om op te roosteren? Denk aan gegrilde venkel, paprika, courgette, zoete aardappel, aubergine, rode ui… Een zoet tussendoortjes of juist als nagerecht kan bestaan uit gegrild fruit. Wel even verpakken in aluminiumfolie! Doe eens gek en pak watermeloen, perzik, ananas of banaan in en leg het op het barbecuerooster. Smullen.
Vlees op de kolen
Staan er toch graag hamburgers op jullie menu, dan is de ‘black angus hamburger’ eens iets echt anders. Dit vlees is nog sappiger en malser dan van een gewone hamburger. Tussen een broodje of als gewoon stukje vlees is dit dé aanrader op de barbecue. Maar wil je eens experimenteren op de barbecue, dan ga je voor de Caveman Stijl voor een sappige steak. Het is even schakelen voor vleesbereiders, maar je legt een ribeye of steak dan rechtstreeks op de kolen. Je weet niet wat je dan proeft. Megalekker! Het vlees krijgt een knapperig korst en is van binnen zacht. Je verwacht misschien een overheersende houtskoolsmaak, maar dat is zeker niet zo.
Let op: Caveman Style niet op briketten proberen want dit laat een laag as achter op het vlees.
Traceerbaar vlees is eerlijker
Je moet natuurlijk zelf bepalen of je het vlees uit het schap bij de supermarkt trekt of bij de slager haalt. Het mag duidelijk zijn dat er kwaliteitsverschil is. Om nog maar niet te spreken over dierenleed. Een tip van 50enzo.nl is om vlees – ruim van tevoren – bij het concept ‘Koop een…’ te bestellen. Dit is traceerbaar vlees (je weet dus bij welke boer het vandaan komt) en fair. Het dier wordt pas geslacht als de hele koe, kip, varken, kalkoen, geit is verkocht. Alles van het dier wordt gebruikt. Zelf hebben wij een ‘classic pakket’ bij Koopeenkoe.nl getest voor GaafvoorPapa.nl en je proeft de kwaliteit er absoluut aan af. Het is even wennen dat je door middel van mails op de hoogte wordt gehouden wanneer jouw koe wordt geslacht, want zeg nou eerlijk, wil je echt weten wanneer jouw stukje vlees wordt gedood? Anyway, het is goed vlees, 100% natuurlijk en met liefde voor het dier gefokt. Bovendien wordt het in keurige porties diepvries klaar aan huis bezorgd.
Wil jij goede kalkoen met Kerst serveren? Bestel dan heel ruim op tijd bij Koopeenkalkoen.nl.
Nog meer barbecue tips!
Om er een geslaagd barbecuefeest van te maken, nog enkele handige tips:
- Prik niet met een vork in het vlees om het om te draaien, maar gebruik een vleestang. Zo blijven de sappen in het vlees.
- Krult jouw entrecote of kotelet op? Maak een sneetje in het vet en je stukje vlees blijft keurig liggen.
- Steek de barbecue ook eens in de winter aan. Dit geeft niet alleen gezelligheid met een glas glühwein in de hand, maar het is ook een leuke verrassing. Winterbarbecueën gaat vaak volgens het slow cooking principe, dus je moet wel even de tijd nemen om in de ochtend al de barbecue op te stoken voor een goede rib roast of een pulled pork. Chef Jord Althuizen geeft in zijn Smokey Goodness Winter BBQ boek (Kosmos Uitgevers) winterse recepten als home smoked salmon, wild boar on the grill, en een volledig Smokey Goodness-style kerstmenu. Ook bij min tien blijft het vuur lekker branden.
Meer informatie
Meer lekkernijen vind je in onze rubriek ‘Lekker’
Waarom 50-plussers die Whisky drinken aantrekkelijker zijn