Geef Alzheimer geen kans

Geef Alzheimer geen kans

We komen op een leeftijd waarop we allerlei dingen kunnen gaan mankeren en als we er zelf nog redelijk gezegend vanaf komen, dan toch op z’n minst onze ouders. Zelf heb ik een kleine drie jaar geleden afscheid moeten nemen van mijn moeder. Haar lichaam was volledig op, maar haar koppie was nog scherp. Ze regelde online nog van alles. Net zo lang tot de laatste fysieke hindernis te hoog bleek en haar lichaam ermee stopte.

Zij was toen al dement…

Bij Leo zijn moeder ging het anders. Haar heb ik pas leren kennen toen ze al dement was. Ik heb hierdoor van dichtbij kunnen ervaren hoe verdrietig dit voor kinderen kan zijn. Volgens Leo was zijn moeder altijd een dame geweest, die iedere week bij de kapper zat en veel oog had voor een goed verzorgd uiterlijk. In verpleeghuizen is daar geen tijd of amper aandacht voor. Je mag blij zijn als je op gezette tijden een douchebeurt krijgt en verder is het maar een beetje afwachten. Gelukkig zorgde Leo zijn schoonzus regelmatig voor haar, zodat ze er toch doorgaans goed verzorgd bij zat.

Als we ernaartoe gingen, herkende ze haar zoon niet. Het was net alsof we bij een vreemde op visite waren. Natuurlijk is dat verdrietig, maar helaas krijgen veel mensen hiermee te maken. Volgens de website Alzhaimer-Nederland.nl krijgt maar liefst 1 op de 5 mensen krijgt dementie. Op dit moment zijn dat er ruim 280.000, alleen al in Nederland. De verwachting is dat dit zal stijgen naar ruim een half miljoen in 2040.

Geef Alzheimer geen kans

Wat is Alzheimer?

De ziekte van Alzheimer is een degeneratieve aandoening die geleidelijk begint en steeds erger wordt. Het is in 60 tot 70 procent de oorzaak van alle gevallen van dementie. Iemand met de ziekte van Alzheimer krijgt steeds meer problemen met zijn geheugen en moeite met dingen te herinneren. In het begin heb je het nog niet eens zo snel in de gaten. We vergeten allemaal wel eens wat, maar iemand met Alzheimer zal steeds meer moeite krijgen met het volgen van een gesprek, het kortetermijngeheugen, plannen en ook kunnen gedrag en karakter veranderen. Hoe erger de dementie wordt, hoe duidelijker de verschijnselen zullen worden.

Hoe snel alles gaat, is van persoon tot persoon verschillend. De ene gaat heel rap achteruit en de ander kan nog een behoorlijke tijd een redelijk normaal leven leiden.
De aandoening is vernoemd naar Alois Alzheimer, een Duitse psychiater en neuropatholoog.

Hoe krijg je Alzheimer?

De ziekte maakt de zenuwcellen in de hersenen kapot doordat bepaalde eiwitten zich ophopen in de zenuwcellen. Ook is het mogelijk dat bepaalde vezels zich in de cellen ophopen en hiermee de onderlinge communicatie verstoren.

De ziekte komt het vaakst voor bij oudere mensen (na de 65 jaar) maar ook jonger kan deze ziekte je treffen. Dit is slechts in 4 tot 5% van de gevallen. Je kunt je voorstellen dat het dan doorgaans wat langer duurt voordat de diagnose kan worden gesteld. Het is immers niet het eerste waar je dan aan denkt.

De oorzaak van de ziekte is onduidelijk. Op dit moment gaat men ervan uit dat 70% van het risico genetisch bepaald is. Andere risicofactoren zijn onder ander veelvuldig hoofdletsel, depressie en hoge bloeddruk. Een waarschijnlijke diagnose kan worden gesteld op basis van neurologisch onderzoek, cognitieve testen, beeldvormend medisch onderzoek en bloedtesten.

Geef Alzheimer geen kans

Is Alzheimer hetzelfde als dementie?

De termen worden vaak door elkaar gebruikt, maar het is toch een beetje anders. Bij de ziekte van Alzheimer is er sprake van dementie, maar niet alle mensen met dementie hebben de ziekte van Alzheimer. Dementie kan ook een andere oorzaak hebben. Het is dus zoiets als: “Een koe heeft vier poten, maar niet ieder dier met vier poten is een koe.”

Wat zijn de symptomen van Alzheimer

Op de korte termijn is het meest herkenbare symptoom natuurlijk de vergeetachtigheid. Het lukt niet meer zo goed om nieuwe informatie te onthouden en recente gebeurtenissen worden rap vergeten. Je weet niet meer precies welke dag het is, hoe laat het is of zelfs welk jaar het is. Het kan ook zijn dat je moeite krijgt met lezen of praten.

Is de ziekte al wat langer actief dan kun je verward raken, boos of achterdochtig. Niet zo gek natuurlijk, want als je niet zo goed meer op jezelf kunt vertrouwen, kan dit je erg onzeker maken. Dat je dan achterdochtig wordt, is dan een begrijpelijke reactie. Het kan zelfs vormen van het krijgen van hallucinaties aannemen, dat je dingen gaat zien of horen die er helemaal niet zijn.

Uiteindelijk zal je steeds meer hulp nodig hebben bij de dagelijkse dingen en zal je steeds minder mensen gaan herkennen. Uiteindelijk kun je de spraak verliezen en kun je last krijgen met eten en drinken.

Is Alzheimer te genezen?

Helaas bestaat er op dit moment nog geen medicatie om de ziekte te genezen of de voortgang te stoppen. Wel is het mogelijk bepaalde symptomen te bestrijden en wordt er volop gezocht naar nieuwe medicatie. Zo is er bijvoorbeeld vandaag in de media te lezen dat er een nieuw middel is ontdekt om achteruitgang door Alzheimer te vertragen.
In 2015 waren er wereldwijd maar liefst 29,8 miljoen mensen met de ziekte van Alzheimer.

Volgens Dr. Michael Nehls, auteur van het boek “Geef Alzheimer geen kans” is het wel mogelijk de ziekte te voorkomen en tijdig om te keren dankzij een gezonde levensstijl.

Geef Alzheimer geen kans

Dr. Michael Nehls is medisch specialist en heeft zich verdiept in het vroegtijdig signaleren van de ziekte. Hij is ervan overtuigd dat de ziekte van Alzheimer eerder ontstaat door een verkeerde levensstijl die typisch is voor onze moderne samenleving. Denk hierbij aan ongezonde voeding, te weinig beweging, gebrek aan sociale contacten en slaap. Alles bij elkaar zorgt dit, volgens dr. Nehls, voor een ophoping van giftige stoffen in onze hersenen die de ziekte van Alzheimer kunnen versnellen.

Door het aanpakken van de verkeerde levensstijl en opnieuw te voldoen aan onze natuurlijke behoeften kunnen we onszelf namelijk effectief beschermen tegen alzheimer, en in een vroege fase de ziekte zelfs nog terugdraaien.

Interessant? Absoluut! Is het een makkelijk te lezen boeken? Nee, zo zou ik het niet willen omschrijven. Het leest niet zo makkelijk als een roman. Maar moet dat dan? Nee, natuurlijk niet. Michael Nehls wil met zijn boek ons informeren over deze ziekte en geeft antwoord op vele vragen. Daarnaast legt hij zijn zienswijze uit en geeft hij tips hoe je de ziekte kunt voorkomen. Waardevolle informatie dus. En dat de auteur geen poep spreekt, blijkt wel uit de enorme lijst met bronvermelding en verwijzingen naar wetenschappelijke onderzoeken en vakliteratuur, achter in het boek.

Specificaties “Geef Alzheimer geen kans”

TitelGeef Alzheimer geen kans
UitgeverijUitgeverij Deltas
AuteurDr. Michael Nehls
Aantal pagina’s304
Prijs32,50 euro
ISBN9789044750652
Bestel directBol.com

Meer informatie

Omgaan met dementie: Een persoonlijke en gemeenschappelijke uitdaging
De gezondheid van onze mind
Fiets mee met 2bike4alzheimer
Wat eten we vandaag?
Wat kun je doen aan dementie?
Meer boekbesprekingen

Bronvermelding

Tekst en fotografie: Marion Middendorp
www.alzheimer-nederland.nl
www.wikipedia.org

Geef Alzheimer geen kans

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *