Eenzame mensen moeten hulp durven vragen

Eenzaamheid - Eenzame mensen moeten hulp durven vragen

Dat veel mensen, onder meer ouderen, eenzaamheid ervaren, is geen nieuws meer. Vele initiatieven ontstaan om hier iets aan te doen. Zowel landelijk als regionaal. In het dorp of in de straat. Toch besloot omroep Max onlangs een volledige televisieuitzending aan eenzaamheid te wijden: Een tegen Eenzaamheid. Doel: het taboe op eenzaamheid doorbreken.

Eenzaamheid: wat kan je er aan doen?

Onbereikbaar door grote drukte

Daarop reageerden maar liefst vijfduizend mensen door contact te zoeken met de voor dit event in het leven geroepen belpanel. Op enig moment was dat zelfs even onbereikbaar door grote drukte. Dat is wel veelzeggend over de omvang van dit probleem.

Direct emotionele steun was nodig

Gepresenteerd door Martine van Os en Sybrand Niessen werd de uitzending een succes. Er was een belpanel geregeld om eventuele reacties te ontvangen en emotionele steun te bieden mocht dat nodig zijn. En dat bleek zeker nodig. De telefonisten waren professionele hulpverleners van de Luisterlijn. Dit is een organisatie die steun biedt via telefoon, mail of chat.

De lijn stond roodgloeiend. Veel mensen werden zich meer bewust van hun eenzaamheid, hun rugzak vol vragen en emoties, en belden. Ze deden hun verhaal, wat al enorm opluchtte. Praten over gevoelens, deze een plaats geven en daar iets mee doen, bleek een goede hulp. Ook al was de uitzending in eerste instantie bedoeld om het taboe rond eenzaamheid te doorbreken.

Eenzaamheid - Eenzame mensen moeten hulp durven vragen

Tips om eenzaamheid te stoppen

De Rijksoverheid heeft een pagina over eenzaamheid op haar site. Daarop worden de volgende tips gegeven om zelf eenzaamheid een halt toe te roepen.

Tip 1)
Maak een lijst van oude contacten en pak deze weer eens op. Waag er een telefoontje aan, stuur een kaartje en vraag om contact of ga langs.

Tip 2)
Zoek naar gemeentelijke activiteiten om de eenzaamheid uit de weg te gaan. Op eenzaam.nl is daarvan een overzicht te vinden.

Tip 3)
Vertel over je eenzame gevoelens aan je huisarts of wijkverpleegkundige.

Tip 4)
Durf om hulp te vragen. Ofwel aan die huisarts of aan de buren of anderen.

Tip 5)
Bel een telefonische hulplijn zoals de Luisterlijn (0900-0767) of ga naar de website.

Tip 6)
Neem contact op met de Zilverlijn van het Nationaal Ouderenfonds. Dan word je regelmatig gebeld door een professionele vrijwilliger.

Eenzaamheid - Eenzame mensen moeten hulp durven vragen

Eenzaamheid heeft ook lichamelijke gevolgen

De helft van alle 55plussers blijkt wel eens last van eenzame gevoelens te hebben. Vooral onder ouderen komt het veel voor. Eén op de elf ouderen geeft aan zich ernstig eenzaam te voelen. Behalve op gevoelsgebied doet het ook lichamelijk ons niet goed. Het verhoogt de bloeddruk, het stressniveau en de kans op depressie, schrijft het Nationaal Ouderenfonds.

Eenzame ouderen blijken veertien procent meer kans te hebben op een vroege dood dan de gemiddelde persoon. Daarmee is de kans op vroeg overlijden bij eenzaamheid twee keer zo groot als bij overgewicht.

De eenzaamheid neemt met de leeftijd toe. Kinderen en kleinkinderen hebben het te druk met hun volle laptoptas en laten zich niet meer zien. Mensen vallen weg. En wie lichamelijke klachten heeft komt nog nauwelijks de deur uit. Dat zijn zomaar een aantal oorzaken van de eenzaamheid.

Gescheiden mensen voelen zich vaker sociaal eenzaam, emotionele eenzaamheid doet zich voor bij weduwe en weduwnaars.

Extra info

Een huisdier tegen eenzaamheid: wel of niet doen?
Compassie is de sleutel naar geluk
In 3 stappen van weten naar doen
Eenzaamheid: wat kan je er aan doen?
Aanraders voor een geslaagde spelletjesavond!
Een gepassioneerd en vervuld leven in 5 stappen
5 toegangspoorten naar Leven in het nu
Ontdek de mooiste plekken van Nederland op het water
De leukste vrijetijdsbestedingen
5 misverstanden over passie

Bronvermelding

© afbeelding: 123rf.com

Eenzaamheid - Eenzame mensen moeten hulp durven vragen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *