Een auto hebben is 1 ding, de kosten daar omheen een hele andere. Het gemak van de auto of vaak ook wel simpelweg de noodzaak van het hebben van een auto maakt dat we graag in het bezit zijn van deze heilige koe. Helaas is de auto zelf al een behoorlijke financiële uitdaging, maar helaas ben je er dan nog niet. Want naast de aanschaf zijn er nog heel veel bijkomende kosten, waar je aan vast zit zolang je de auto hebt!
Autoverzekering
Een auto wil je verzekerd hebben, alleen al om de financiële ellende te verzachten mocht er iets gebeuren. Maar helaas betekent ‘iets gebeuren’ met de auto ook dat er persoonlijk letsel kan zijn bij jou, de inzittenden of de andere partij. Natuurlijk wil je dat ook goed verzekerd hebben. Er zijn meerdere mogelijkheden bij het verzekeren van je auto. Zo kan je kiezen voor de WA autoverzekering. Je bent wettelijk aansprakelijk en deze kosten worden door deze verzekering gedekt. Iedere bezitter van een auto is dan ook verplicht om een autoverzekering af te sluiten die minimaal de WA dekt. Maar je bent uiteraard vrij om nog meer te verzekeren. Dan kan je kiezen uit ‘WA en beperkt casco’ of ‘WA en volledig casco’ (ook wel allrisk genoemd). Zoals je al zult begrijpen is de eerste goedkoper, maar is er dus minder soort schades gedekt. Kijk goed naar de polissen, want iedere verzekeraar heeft natuurlijk zijn eigen voorwaarden. En vergeet dus de inzittenden verzekering niet! Een verzekering auto afsluiten hoeft niet ingewikkeld te zijn, deze kan je namelijk gewoon online afsluiten. Wil je weten welke verzekering voor jou het gunstigst is, dan kan een vergelijkingssite een uitkomst zijn!
Motorrijtuigenbelasting
In Nederland is iedere autobezitter verplicht om motorrijtuigenbelasting te betalen. Dit wordt ook wel de wegenbelasting genoemd. Afhankelijk van de leeftijd van de auto, trouwens, want de oudjes (auto’s ouder dan 40 jaar) zijn hiervan buitengesloten. Afhankelijk van een aantal factoren wordt de hoogte hiervan berekend. Deze factoren zijn:
- Gewicht van de auto
- Soort brandstof wat de auto verbruikt
- Hoe is de auto milieutechnisch
- In welke provincie je woont!
Brandstof
Je auto rijdt nog altijd niet op water. Welk soort brandstof voor jou het beste uitkomt is afhankelijk van meerdere dingen. Hoeveel rijd je per jaar? Wil je graag elektrisch gaan rijden: is dat te doen voor jouw situatie? Bekijk niet alleen de brandstofprijs trouwens, maar neem ook de berekening van de wegenbelasting hierin mee. Waar voor de één diesel juist goedkoper is, kan door minder kilometerverbruik voor de ander dit juist een veel duurdere optie zijn!
APK
Ieder voertuig moet ieder jaar gekeurd worden. Deze APK (Algemene Periodieke Keuring) is dus verplicht en rij je rond zonder dat je auto gekeurd is, heb je een probleem als je gepakt wordt. De boete is behoorlijk hoog en kan zowel door de politie als door het RDW (Rijksdienst voor het Wegverkeer) uitgeschreven worden. Gelukkig krijg je van het RDW wel ieder jaar op tijd een herinnering! Vanzelfsprekend betaal je voor de keuring en ja: als er iets niet goed is, zal je dit moeten laten repareren.
Onderhoud en reparatie
Naast de APK en de bijkomende reparaties is er meer onderhoud nodig aan je auto. Regelmatig een kleine en grote beurt geven is wel zo veilig voor jou én goed voor de auto. Zo kan je wel langer genieten van je mooie autootje. Tussen deze beurten door kan het natuurlijk ook voorkomen dat er andere schade aan je auto is, die niet verzekerd is. Deze reparaties komen dan dus ook voor je eigen rekening.
Hoe schat je nu de kosten in?
Natuurlijk is dit allemaal leuk, maar hoe weet je nu waar je rekening mee moet houden als je een auto aanschaft? Uiteraard is dit niet in zijn geheel te voorspellen want je weet immers niet van tevoren hoeveel schade je op zou kunnen lopen. Toch kan je wel een schatting maken waar je vanuit moet gaan. Zet de voorgaande onderwerpen op een lijstje (ga uit van een jaar termijn) en bekijk eens hoeveel dit voor jou gaat kosten. Bijvoorbeeld:
- Wegenbelasting: dit bedrag is een vast bedrag, op te zoeken bij de belastingdienst
- Wat ben je kwijt aan je verzekeringen?
- Hoeveel kilometer rij je per jaar? Vermenigvuldig dit met de brandstofprijs (dit is natuurlijk geen vast gegeven)
- Kosten APK
- Neem een bedrag mee voor eventuele schade. Bij bijvoorbeeld het Nibud kan je kijken om hier een indruk van te krijgen
Deze bedragen bij elkaar geteld heb je een jaartarief. Dit kan je vervolgens omrekenen naar de kosten per maand of per km.
Voor een nieuwe auto is de nieuwwaarderegeling misschien interessant, omdat je hiermee bij total loss of diefstal in de eerste 3 jaar nadat je de auto hebt gekocht de volledige nieuwwaarde vergoed krijgt.
Meer informatie
Hoe ouder de automobilist, hoe ouder de auto. Of niet?
Meer financiële informatie
Bronvermelding
Tekst: Wil Cats
© afbeelding: 123rf.com