Het overkomt je gewoon. Opeens sta je er alleen voor of je had het allang van tevoren zien aankomen: jouw dierbare partner komt te overlijden. Door ziekte, een ongeluk of misschien zelfs wel een zelfgekozen einde. Hoe het ook zij: jij moet alleen verder, met of zonder kinderen. Heb je nog kinderen thuis, dan heb je een grote drijfveer om door te gaan. Maar je klankbord ben je kwijt! Sta je helemaal alleen of zijn de kinderen al groot en de deur uit, dan kan het zijn dat je dagen ellenlang duren en je tegen de muren opvliegt. Hoe ga je verder? En hoe krijg je weer vertrouwen in de toekomst?
Je staat niet alleen
Wees je er vooral van bewust dat je er niet alleen voor staat. Natuurlijk, je partner, je maatje; jouw grote steun en toeverlaat is er niet meer. Maar er zijn vast andere mensen in je omgeving met wie je praten kan. Voel je hier een barrière en heb je niet het gevoel dat je jouw twijfels, zorgen en verdriet kan delen met anderen? Praat eens met je huisarts of zoek een lotgenotengroep op. Praten lucht op en alleen het besef dat er mensen voor je open staan kan heel veel helpen. Ook als je hulp nodig hebt op het gebied van de kinderen! Ook zij hebben verdriet. Sta hier voor open. Zij hebben je nodig. Maar vergeet niet om ook je eigen verdriet serieus te nemen!
De buitenstaanders
In het begin zal iedereen nog meeleven. Maar na verloop van tijd lijkt het wel alsof de wereld vindt dat het mooi geweest is. Of de andere kant: op momenten dat jij net lekker in de flow bent, moet iemand er net weer over beginnen. Natuurlijk is het voor buitenstaanders moeilijk om in te schatten hoe ze het beste kunnen reageren. Zeker omdat iedere weduwe en weduwnaar het weer anders ervaart. En dat is meteen het grote punt: iedereen MAG het ook op zijn eigen manier verwerken. Je bent niet verplicht het op de één of andere manier te doen omdat het zo hoort. Wil jij graag de wereld in, vlak na het overlijden? Het kan zijn dat dit juist jouw manier is van verwerken.
Het verdriet het hoofd bieden, door vooral zo gewoon mogelijk door te kunnen gaan, kan ook. En ja, wil je treuren en voorlopig even helemaal niets? Ook dat is goed! Doe, wat voor jou goed voelt! Maar voorkom dat je als een stille muis jezelf steeds verder de put in praat. Dan wordt het toch echt tijd om mensen te raadplegen.
Wel of geen nieuwe partner?
Ook dit is een zeer persoonlijke kwestie. Er zijn mensen, die simpelweg niet alleen kunnen zijn! Terwijl anderen juist nooit geen ander meer willen. Omdat ze zich geen andere partner kunnen voorstellen of omdat het leven zo uiteindelijk prima is. Hoe iemand hierin is, zegt niets over zijn liefde voor zijn overleden partner! En ervoor kiezen om alleen te blijven is helemaal niet zielig. Zolang de weduwe of weduwnaar zijn hart volgt, is het prima. Aan de omgeving de taak om deze te respecteren en liefdevol voor de man of vrouw klaar te staan!
Daten voor 50 plussers
Help, ik ben verliefd op een dertiger
Een nieuwe partner en de kinderen
Een nieuwe partner gevonden en heb je al kinderen? Besef goed dat het voor hen heel moeilijk kan zijn. Forceer niets en bouw het langzaam op. En maak niet de fout om de nieuwe partner als een nieuwe vader of moeder voor te stellen! Ze hebben maar 1 pa of ma en hoe zij zich voelen ten opzichte van die partner , dat maken ze zelf wel uit. Dring niets op, ze hebben het al moeilijk genoeg!
Verschillen met een scheiding
Er zitten wel degelijk verschillen tussen alleen zijn na een scheiding of een overlijden. Bij een scheiding kan je duidelijk zelf gekozen hebben voor het einde van de relatie. Je kunt als goede vrienden uit elkaar gaan en elkaar dus nog regelmatig zien of spreken. Ga jullie minder goed uit elkaar, dan zal er een hoop frustratie zijn en je kunt zelfs opgelucht zijn om van die persoon af te zijn! Ben je weduwe of weduwnaar geworden, dan is het definitief. Je grote liefde is er niet meer en zal er ook niet meer zijn. Je kunt niet toch nog even overleggen over de kinderen, je kunt niet terug komen op dingen die gebeurd zijn of gezegd zijn, er zijn geen wraakgevoelens en dat soort dingen.
Je bent hem of haar kwijt en dat verscheurt je. Het voelt oneerlijk, maar er is niemand die je de schuld kunt geven. En ook je kinderen kunnen niet meer bij je partner langs. Samen heb je verdriet om wat jullie dierbaar was!
Extra info
Meer blogs over gezondheid
Vandaag leg ik drie roosjes neer…
Afscheid en verlies
Afscheid van je ouders
Zorgen voor je ouders
Erfrecht – Zo zit het in elkaar!
Blogs over relatie en liefde
Ben jij soms ook je partner even zat?
Daten voor 50 plussers
Help, ik ben verliefd op een dertiger
Bronvermelding
Tekst: Wil Cats
© afbeelding: 123rf.com