Wat zijn opvliegers?

Wat zijn opvliegers?

Leuker kan ik het niet maken, heter wel…
Het ene moment lijkt er nog niets aan de hand, het volgende moment lijkt het alsof de vlammen uit je lijf slaan. Opvliegers! Waar komen ze ineens vandaan? Het lijkt ook nog eens alsof ze op de meest ongunstige momenten verschijnen. Fijn hoor die overgang, maar mag het mijn deur overslaan? Ik sta heus graag in vuur en vlam, maar dan voor (of door) mijn partner. Maar zo spontaan om niks? Nee dank je.

De overgang – Waar is die toch goed voor?
De overgang: waarom ik weer?

Wat zijn opvliegers?

Een opvlieger is een plotseling gevoel van hitte. Je hebt ineens het gevoel alsof je in vuur en vlam staat, terwijl er niet eens een lekkere vent voor je staat. Dit gevoel kan samengaan met transpireren, duizeligheid, hoofdpijn, opgejaagd gevoel, tintelingen, misselijkheid, vermoeide ledematen en/of een versnelde hartslag. Leuke verzameling. Not.

En ik ga je nog blijer maken, want mocht je denken dat je dit alleen van binnen voelt? Nope. Zelfs je gezicht kan er rood van worden. Niet iedereen heeft er last van en ook het aantal opvliegers kan per persoon verschillen, maar ach, het kan geen kwaad met het ergste rekening te houden en ervan uit te gaan dat je ‘ineens’ een plofkop kan krijgen.

Wat zijn opvliegers?

Hoe ontstaat een opvlieger?

Je warmtehuishouding wordt in je hersenstam geregeld (door de hypothalamus, voor degene die dat graag wil weten, anders gewoon weer vergeten). Deze natuurlijke thermostaat wordt echter beïnvloed door het hormoon oestrogeen. Aangezien de aanmaak van dit hormoon tijdens de overgang veel minder wordt (het is immers overbodig aan het worden) denkt die thermostaat dat er sprake is van een hogere lichaamstemperatuur dan het in werkelijkheid is. Hij zendt daardoor signalen naar de hersenen die in actie komen om het lichaam af te koelen. De hormonen oestrogeen en progesteron hebben de meeste invloed op de opvliegers.

Die hormoonklier in je hersenen is verantwoordelijk voor een aantal zaken:

– aanmaak van hormonen
– ademhaling
– hartslag
– verwijding hart- en bloedvaten

Bij een opvlieger laat deze klier je dus lekker zweten zodat je huid klam wordt en kan afkoelen. Een behoorlijke klier dus.

Hoe vaak komt het voor?

Maar liefst 80% van de vrouwen in de overgang krijgt te maken met opvliegers. Dat zijn best een hoop vrouwen. De kans dat jij en ik het (nog gaan) meemaken, is behoorlijk groot. Zo’n opvlieger kan een paar minuten duren, maar het kan ook net zo makkelijk een kwartier aanouden. Zie je het voor je? Een kwartier lang een plofkop, terwijl de vlammen uit je oren slaan. Echt charmant hoor, dat ouder worden.
De opvliegende periode kan verschillen van een paar maanden tot enkele jaren. Daar moet je toch ook niet aan denken. Na 10 jaar heeft nog steeds 5% van de vrouwen last van opvliegers. OMG…

Wat zijn opvliegers?

Wat kun je er tegen doen?

Als je erg veel last hebt van opvliegers kun je hiervoor een afspraak maken met de huisarts. Je kunt eventueel medicijnen krijgen die hormonen bevatten, maar er bestaat ook medicatie zonder hormonen. Ook zijn er homeopathische medicijnen te koop. Deze zijn gebaseerd op natuurlijke, plantaardige grondstoffen. Misschien vind je dat een fijner idee. Geen idee of het werkt. Misschien heeft iemand van jullie hier ervaring mee en kan er iets over roepen? Wij hangen aan je lippen.

Wat kun je er zelf aan doen

Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen. Er zijn wel een paar triggers die je kunt verminderen of voorkomen. Daarom een paar praktische tips:

– Draag zoveel mogelijk natuurlijke materialen (katoen, zijde, wol)
– Vermijd bepaalde voedingsmiddelen zoals pepers, nitriet (vlees), alcohol en hete dranken
– Draag het liefst dunne laagjes over elkaar en bijvoorbeeld niet één dikke trui (je kunt dan iets uittrekken)
– Sommige medicijnen kunnen opvliegers bevorderen (informeer bij je huisarts/apotheek)

Extra info

Opvliegers: een verhit onderwerp met een koele twist
De overgang: waarom ik weer?
Bevolkingsonderzoek, hoe werkt dat nou?
Wat is goed voor je body
De overgang – Waar is die toch goed voor?
Top 5 50-plus kwaaltjes

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© afbeelding: 123rf.com

Wat zijn opvliegers?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *