Dit najaar is het feest bij het Venlose museum van Bommel van Dam, want er staat een jubileumtentoonstelling van de geboren en getogen Venlose schilder Evert Thielen (1954) op het programma. De hele tentoonstelling is een lust voor het oog met de indrukwekkende monumentale veelluiken van Thielen, waarvan er eentje zelfs voor het eerst bijna helemaal klaar is. Naast deze gigantische werken, kun je ook genieten van een scala aan andere schilderijen, inclusief splinternieuwe en nog nooit eerder vertoonde werken. En om het helemaal af te maken, wordt dit unieke evenement omlijst door een groots cultureel stadsprogramma dat in samenwerking met de gemeente Venlo, het bedrijfsleven en diverse partners is opgezet.
Over het werk van Thielen
Evert Thielen, inmiddels zeventig jaar jong, maakt kunst die met zelfgemaakte olieverf en tempera een sterk symbolische lading heeft. Zijn werken doen denken aan de oude meesters met hun gelaagde en betekenisvolle composities. Wat opvalt, is hoe hij speelt met dubbele betekenissen en subtiele kunsthistorische verwijzingen in fantasierijke en surreële arrangementen. Zijn vakmanschap is ongeëvenaard, en de manier waarop hij verschillende tijdsperioden weet te verbinden is ronduit indrukwekkend. De vrouw staat centraal in zijn werk, zowel in portretten als op de veelluiken en andere vrije schilderijen.
De tentoonstelling ‘Evert Thielen – De Luiken Open’
Museum van Bommel van Dam pakt groots uit met de tentoonstelling ‘Evert Thielen – De Luiken Open’. Voor het eerst wordt het werk van Thielen thematisch onderzocht en in een kunsthistorisch kader geplaatst. De titel verwijst natuurlijk naar zijn beroemde veelluiken, die elke dag open en dicht gaan, zodat alle schilderingen zichtbaar zijn. Maar er zit meer achter de titel: het is ook een uitnodiging om Thielens oeuvre te ‘openen’ en te begrijpen door middel van universele thema’s zoals verlangen en oneindigheid. Wat maakt zijn werk zo geliefd? Is het zijn hyperrealistische stijl, de connectie met de oude meesters, of biedt het een eigentijds perspectief? Deze en andere vragen worden onderzocht in de expositie en het uitgebreide educatie- en publieksprogramma.
Wie is Evert Thielen?
Evert Thielen werd geboren op 16 april 1954 in Venlo en woont nu in Brugge, België. Hij studeerde aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag en verdiepte zich zes jaar lang in de schildertechnieken van Jan van Eyck aan het Koninklijk Instituut van het Kunstpatrimonium in Brussel. Zijn werken trokken veel bezoekers bij tentoonstellingen in onder andere het Cobra Museum, het Noordbrabants Museum en Museum De Fundatie. Ook bij een eerdere dubbelexpositie in het Limburgs Museum en museum van Bommel van Dam kwamen veel liefhebbers op de been. Tegelijk met de tentoonstelling verschijnt bij Uitgeverij WBOOKS het boek ‘Evert Thielen. Wording, wending, werkelijkheid.’
Venlo in Thielen-sferen
Tijdens de tentoonstelling ‘Evert Thielen – De Luiken Open’ wordt Venlo omgetoverd tot een Thielen-paradijs. De historische binnenstad, het charmante Maasdorp Arcen en het kloosterdorp Steyl staan helemaal in het teken van Thielen. Naast de binnenexpositie is er ook een gratis toegankelijke buitenexpositie, waar je naast details van Thielens werk ook andere kunstenaars kunt bewonderen.
Over museum van Bommel van Dam
Museum van Bommel van Dam is gevestigd in het prachtig gerenoveerde voormalige hoofdpostkantoor aan de Keulsepoort in Venlo. Dit museum voor moderne en hedendaagse kunst in Noord-Limburg is gebaseerd op de kunstverzameling van oprichters Maarten en Reina van Bommel-van Dam. Het museum heeft een brede collectie naoorlogse kunst en presenteert een levendig programma van tentoonstellingen en publieksactiviteiten.
Evert Thielen – De Luiken Open: 15 september 2024 tot en met 23 februari 2025, museum van Bommel van Dam.
Extra info
SCHUNCK Museum opent Andy Warhol tentoonstelling
Een dagje Den Haag: Wat is absoluut een bezoekje waard?
Een bezoek aan de vlooienmarkt
De verhalen achter Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band van The Beatles
Bronvermelding
Tekst: Marion Middendorp
© afbeelding: Evert Thielen