Slechte gewoontes, hoe kom je er weer vanaf?

Laten we eerlijk zijn, we hebben allemaal van die kleine ondeugden die zich langzaam maar zeker in ons dagelijks leven hebben genesteld. Misschien is het die derde kop koffie voor de lunch, die snooze-knop die ’s ochtends altijd te verleidelijk is, of die snack die we eten terwijl we beloven dat dit echt de laatste is. Het is alsof we de slechte gewoontes overal op de loer zien. Maar hoe ontstaan ze eigenlijk? En belangrijker nog, hoe kom je er weer vanaf?

Slechte gewoontes, hoe kom je er weer vanaf?

Slechte gewoontes: Waar komen ze vandaan?

Slechte gewoontes komen vaak voort uit routines die ooit nuttig waren, maar nu gewoon in de weg zitten. Misschien was dat kopje koffie ooit een snelle energieboost, maar nu kan je niet meer zonder. Of de snooze-knop was de oplossing voor lange dagen, maar nu voel je je altijd te laat. Ons brein is een rare jongen, die houdt van routines. Als iets makkelijk is en ons een beetje geluk geeft, is de kans groot dat we er aan verslaafd raken.

Daarnaast hebben we een natuurlijke neiging om de weg van de minste weerstand te kiezen. Het is menselijk om te zoeken naar comfort, dus waarom zouden we onszelf lastigvallen met moeilijke dingen als er een eenvoudigere manier is? Dat is waarom die slechte gewoontes zo verleidelijk zijn. Ze zijn gemakkelijk, geven een onmiddellijke beloning, en vereisen geen grote inspanning.

De meest voorkomende slechte gewoontes

Sommige slechte gewoontes zijn universeel. Wie kent niet iemand die altijd te laat komt? Of die voortdurend op zijn telefoon zit terwijl je een gesprek probeert te voeren? En laten we niet vergeten de mensen die te veel televisie kijken of urenlang op social media zitten te scrollen. Oh, en we zouden de onvermijdelijke snoozer niet moeten vergeten—deze persoon kan geen wekker weerstaan zonder minstens vijf keer op de snooze-knop te drukken. En het gaat maar door!

Waarom doen we dit? Vaak is het een combinatie van verveling, stress, en gewoonte. Als we ons gestrest voelen, is het gemakkelijker om onszelf te troosten met een stukje chocolade dan om naar de sportschool te gaan. Als we ons vervelen, is die telefoon plotseling een heel interessant speeltje. En voor we het weten, zijn we gevangen in een cyclus van slechte gewoontes die ons alleen maar meer stress en schuldgevoelens bezorgen.

Hoe kom je van slechte gewoontes af?

Nu komt het goede nieuws. Hoewel het misschien lijkt alsof je slechte gewoontes nooit zult kwijtraken, is er altijd hoop. De eerste stap is het herkennen van de gewoonte en begrijpen waarom je het doet. Verveling, stress, vermoeidheid? Als je weet wat de gewoonte triggert, kun je manieren vinden om die triggers te vermijden of er anders op te reageren.

De volgende stap is het vinden van een vervangende gewoonte. In plaats van die derde kop koffie, probeer eens wat water met een schijfje citroen. In plaats van te snoozen, zet je wekker aan de andere kant van de kamer. Je zult merken dat kleine veranderingen grote resultaten kunnen opleveren.

Ten slotte is het belangrijk om geduld te hebben met jezelf. Gewoontes veranderen niet van de ene op de andere dag. Het is een proces dat tijd kost en waarin je jezelf af en toe een beetje ruimte moet geven om te falen. En dat is helemaal oké! Zolang je blijft proberen en je niet te hard bent voor jezelf, kom je er uiteindelijk wel.

Dus, als je merkt dat je vastzit in een slechte gewoonte, denk eraan: je bent niet de enige. En als je eenmaal de gewoonte herkent en begint te werken aan verandering, ben je al op de goede weg. Uiteindelijk gaat het erom dat je jezelf een beetje minder serieus neemt en geniet van het proces. Succes!

liefs Marion

Extra info

Een burn-out: Als het leven even tot stilstand komt
Wat kan de lente voor ons doen?
Hoe is het om ouder te worden?

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© afbeelding: 123rf.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *