De Nationale Bijentelling is een jaarlijks evenement in Nederland waarbij burgers worden uitgenodigd om bijen te tellen in hun tuin of lokale omgeving. Het project is een samenwerking tussen Naturalis Biodiversity Center, IVN Natuureducatie, LandschappenNL, EIS Kenniscentrum Insecten en Waarneming.nl. Het doel is om meer inzicht te krijgen in de verspreiding en trends van bijensoorten in Nederland, waarmee beleid en beschermingsmaatregelen beter kunnen worden onderbouwd. De telling helpt bij het monitoren van bijna 360 verschillende bijensoorten in Nederland, waarvan de helft als bedreigd wordt beschouwd. Voor meer details, bezoek Nationale Bijentelling.
Waarom is een bijentelling belangrijk?
De bijentelling is niet zomaar een bezigheid; het heeft een belangrijk rol in de bescherming van onze biodiversiteit. Bijen zijn essentiële bestuivers in onze ecosystemen. Zonder bijen zouden veel van onze voedselgewassen en wilde planten niet kunnen bestaan. Door de bijenpopulatie te monitoren, krijgen onderzoekers inzicht in de gezondheid en trends van deze belangrijke dieren, wat helpt bij het formuleren van effectieve beschermingsstrategieën.
Bijen spelen een sleutelrol in de natuur als pollinatoren. Ongeveer een derde van het voedsel dat wij consumeren, zoals groenten, fruit en noten, is afhankelijk van bestuiving door bijen. Daarnaast dragen ze bij aan de schoonheid van onze omgeving door te helpen bij de bloei van bloemen en andere planten. De achteruitgang van bijen zou dus ernstige gevolgen kunnen hebben voor onze voedselvoorziening en natuurlijke habitats.
Ga jij ook meetellen?
Je kunt van 15 t/m 24 april meedoen. Hoe meer tellers, hoe beter! Met behulp van het online telformulier en bijengidsje geven deelnemers de verschillende soorten bijen, hommels en zweefvliegen door. Tel je mee? Voer hier je telling(en) in (eerst aanmelden).
Hoe voorkom je een bijensteek?
Ondanks hun nut, kunnen bijen in bepaalde situaties steken uit verdediging. Om steken te vermijden, is het belangrijk om rustig te blijven in de nabijheid van bijen en snelle bewegingen te vermijden. Draag gesloten schoenen en lichte kleding, aangezien donkere kleuren bijen kunnen aantrekken. Vermijd ook het gebruik van sterke geuren zoals parfums of geurende lotions die bijen kunnen lokken.
Hoe verzorg je een bijensteek?
Als je toch gestoken wordt door een bij, is het belangrijk om snel te handelen. Bijen laten een angel achter met een gifzakje, die zo snel mogelijk verwijderd moet worden. Schraap de angel weg met de rand van een creditcard of je nagel. Vermijd het gebruik van pincetten, omdat dit meer gif kan injecteren. Na het verwijderen van de angel, was het gebied met water en zeep en breng een koud kompres aan om zwelling en pijn te verminderen. Als je allergisch bent voor bijensteken, is het essentieel om onmiddellijk medische hulp te zoeken.
Extra info
Ben je er klaar voor om je eigen bijen te houden?
Bronvermelding
Tekst: Marion Middendorp
© afbeelding: 123rf.com