Mijn opa woonde als klein kind in een molen, waardoor er altijd angst was tijdens onweer. Deze angst werd doorgegeven aan mijn moeder. Dus toen zij een klein meisje was, zat ze onder de tafel tijdens onweer. Gelukkig stopte het daar. Haar angst heeft ze niet aan mij en mijn zus doorgegeven. Hoewel we haar angst wel kenden. Angst voor onweer, ook wel bekend als astrafobie, is een veelvoorkomende angst onder mensen. Maar hoe reëel is deze angst? Om deze vraag te beantwoorden, duiken we dieper in wat onweer precies is, welke risico’s het met zich meebrengt, en hoe je jezelf kunt beschermen, zowel binnen als buiten.
Wat is precies onweer?
Onweer is een indrukwekkend natuurverschijnsel, gekenmerkt door de combinatie van bliksem, donder, regen, en soms hagel. Het ontstaat door de snelle opwaartse beweging van warme, vochtige lucht, die afkoelt, condenseert, en elektrische ladingen opbouwt. Deze elektrische ladingen zoeken uiteindelijk een weg naar de grond, wat resulteert in bliksem, gevolgd door het geluid van donder.
Welke risico’s zijn er?
De primaire risico’s van onweer zijn blikseminslag, wateroverlast, en in zeldzamere gevallen, hagel. Blikseminslag kan leiden tot ernstige verwondingen of zelfs de dood, terwijl wateroverlast en hagel schade kunnen toebrengen aan eigendommen en de natuur. Hoewel de kans op blikseminslag voor een individu relatief klein is, is het belangrijk om voorzorgsmaatregelen te nemen tijdens onweer.
Loop je risico in huis?
Binnen ben je over het algemeen veilig voor directe blikseminslag, maar indirecte gevaren bestaan nog steeds. Elektrische stromen van een blikseminslag kunnen via de bedrading of de waterleidingen je huis binnenkomen. Het is aan te raden om elektronische apparaten uit het stopcontact te halen en niet te douchen of een bad te nemen tijdens onweer.
Wat moet je doen als je buiten loopt tijdens onweer?
Als je buiten bent wanneer onweer losbarst, zoek dan zo snel mogelijk beschutting in een volledig omsloten gebouw of in een auto met een metalen dak en gesloten ramen. Vermijd open velden, hoge objecten zoals bomen en metalen voorwerpen zoals hekken en golfclubs. Als schuilen niet mogelijk is, hurk dan neer, met je voeten bij elkaar, je hoofd gebogen en je oren bedekt.
En wat moet je vooral niet doen?
Vermijd tijdens onweer alle activiteiten die het risico op blikseminslag verhogen. Ga niet onder bomen schuilen, blijf uit de buurt van water, en vermijd open velden. Het gebruik van elektronische apparaten die aangesloten zijn op het lichtnet is ook af te raden.
Ben je veilig in de auto tijdens onweer?
Ja, je bent relatief veilig in een auto door het zogenaamde ‘kooi van Faraday’-effect. Een auto met een metalen dak functioneert als een geleider waarbij de elektrische lading van de bliksem rond de buitenkant van de auto wordt geleid en de inzittenden beschermt. Zorg ervoor dat de ramen gesloten zijn en probeer geen metalen delen van de auto aan te raken.
Extra info
Huis tegen stormschade beschermen
Bronvermelding
Tekst: Marion Middendorp
© afbeelding: 123rf.com