Een huisdier tegen eenzaamheid: wel of niet doen?

Een huisdier tegen eenzaamheid: wel of niet doen?

Veel ouderen zijn eenzaam, zeker nu in deze rare tijd. Een levend wezentje om je heen kan zeker helpen. Natuurlijk moet daarbij wel goed nagedacht worden of het diertje alle zorg kan krijgen wat het nodig heeft. Maar als dat wel goed zit, dan is het zeker het overwegen waard. Welk dier is hierbij geschikt? En welke alternatieven zijn er als een dier toch niet de slimste keuze is?

Bezint voor gij begint

Voordat je een dier in huis neemt moet je er wel zeker van zijn dat je het beestje goed kan verzorgen en dit ook zijn leven lang kan doen. Vraag aan bijvoorbeeld je kinderen of zij de zorg op zich willen nemen als het bij jou niet meer lukt. Neem nooit zomaar een dier in huis zonder hier serieus over na te denken. Dat hebben deze levende, afhankelijke wezentjes niet verdiend! Zorg voor hun welzijn moet altijd bovenaan staan!

Een vogeltje in of om het huis

Een vogeltje in huis of misschien is er wel ruimte voor een mooie volière buiten: het vrolijke geflierefluit kan een mens gelukkig maken. Natuurlijk zorg je voor een mooie ruime kooi. Rainforest cages zijn stevige kooien, want ook daar moet je opletten. Een papegaai zal immers veel sterker zijn dan bijvoorbeeld een parkietje en dus zeker een stevigere kooi moeten hebben.  En als het even kan laat je hem regelmatig even vrij vliegen in huis. Met veel meer vogels dan alleen een papegaai kan je een persoonlijke band mee krijgen! Mijn oom had een parkietje die zelfs ook sprak!

Een huisdier tegen eenzaamheid: wel of niet doen?

Een kat

Katten zijn meestal geen grote eisers, als ze maar hun eten, drinken, kattenbak, speeltjes en uiteraard veel liefde krijgen. Hoewel niet iedere kat hiervan houdt, zijn er zeker vele die het heerlijk vinden om bij je te komen kroelen. Heerlijk dus tijdens eenzame avonden. Een kat kan naar buiten. Afhankelijk van waar je woont kan je de keuze maken of je je kat alle vrijheid geeft of toch liever binnen houdt. Een mooie middenweg (als je de mogelijkheid hebt) is een buitenren. Zo lopen ze niet het gevaar om aangereden te worden, maar kunnen ze wel lekker naar buiten. Alleen al kijken naar een kat kan je intens gelukkig maken. De rust en tevredenheid die ze uitstralen zijn gewoon heerlijk. Aaien van een kat helpt overigens ook nog eens voor je gezondheid. Je bloeddruk schijnt erdoor naar beneden te gaan!

Een hond

Ben je zelf nog mobiel genoeg, dan is een hond een heerlijk dier. Met een hond maak je meteen veel meer contact met andere mensen. Zeker met andere hondenbaasjes, maar eigenlijk ook vaak met bijvoorbeeld kinderen of gewoon andere mensen die even je hondje willen aaien of iets over hem/haar willen weten. Veel mensen lopen op hetzelfde tijdstip een rondje met hun hond, zodat er nieuwe contacten kunnen ontstaan. Het contact met je hond is ook een echt samenspel tussen je dier en jou. Natuurlijk is het hebben van een hond wel een andere verantwoordelijkheid dan een vogel, omdat je hond simpelweg net zo goed sociaal contact nodig heeft als dat jij dat hebt. Je kunt dus niet zomaar een dag weg en je zult hem meerdere keren per dag mee naar buiten moeten nemen. Met hem bezig zijn is echter heel leuk. Ga lekker met hem op stap, bezoek de hondenschool of ga gezellig mee met groepen die hondenwandelingen organiseren. Goed voor jou en je hond!

Alternatieven

Is een echt dier geen optie? Doe het dan ook niet, dat veroorzaakt alleen maar leed. Een mooi alternatief is een robotkat. Maar oké, dat biedt uiteraard geen echt contact. Hoewel ze wel akelig echt lijken. Zeker voor oudere mensen met bijvoorbeeld dementie kan juist een robotkat heerlijk zijn. Maar wat kan je dan nog doen om meer contact te hebben nu je zo akelig veel alleen thuis bent? Een aantal ideetjes in het kort:

  • Zoek een penvriendin. Lekker ouderwets je hart uitstorten per brief. Een soort levend dagboek dus. Niet moeilijk om te vinden, want op internet zijn er zelfs speciale pagina’s voor!
  • Laat de hond van buren uit. Zo kom je buiten, maak je toch contact met een hond én de mensen die ook hun hond uitlaten…
  • Zoomparty’s zijn uiteraard niet net zo leuk als in het echt elkaar spreken. Maar altijd nog veel beter dan elkaar niet spreken. En met Zoom (of een andere tool) zie je elkaar ook nog eens
  • Ouderwets bellen. Kijk eens of je oude contacten weer kunt aanhalen!
  • Er zijn activiteiten die expres tegen eenzaamheid georganiseerd worden. Buurthuizen, kerken, Leger des Heils: kijk eens wat er bij jou in de buurt is. Afhankelijk van de maatregelen die steeds veranderen, zal ook het aanbod steeds anders zijn. Dus hou dit goed in de gaten. Iets wat nu niet doorgaat kan volgende week, bij wijze van spreken, weer wel doorgaan
  • Meld je aan bij de Zilverlijn van het Nationaal Ouderenfonds. Je wordt dan met enige regelmaat gebeld door vrijwilligers van het Ouderenfonds. Dit gratis nummer is 0800 1325.
Liefs Wil

Extra info

Eenzaamheid: wat kan je er aan doen?
Eenzame mensen moeten hulp durven vragen
Last van de midlifecrisis? Zoek een nieuwe uitdaging!
50 plus is leuk!

Bronvermelding

Tekst: Wil Cats
© afbeelding: 123rf.com

Een vogeltje of ander dier tegen eenzaamheid: wel of niet doen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *