Je wilt graag nog een volgende stap maken. Jij laat je niet tegenhouden door je leeftijd. Sterker nog, juist door je kennis en ervaring weet je dat je heel veel te bieden hebt aan de mensen om je heen. Je wilt je stem laten horen. Je kinderen zijn al wat ouder en het is nu tijd voor jou. Maar wat wordt je volgende stap? Wat is nou de ene passie waar jij je hele leven aan kunt wijden.
Maar wat nou als jij je passie nog niet hebt gevonden? Hoe voel je je dan? Onbehaaglijk, suf, gestrest. En wat doe je dan? Ga je naarstig op zoek naar je passie, maar weet je eigenlijk helemaal niet waar je moet zoeken? Want hoe doe je dat, die ene belangrijke passie vinden? De kans is groot dat je heel veel dingen leuk vindt en wat is dan die ene speciale passie? En stel je voor dat je iets kiest wat toch niet je passie blijkt te zijn? Wat dan? Dit maakt het alleen maar moeilijker om keuzes te maken, want stel je voor dat je de verkeerde keuze maakt. Misschien ga je zelfs denken dat je helemaal geen passie hebt. En dat is niet waar.
In dit artikel deel ik 5 misverstanden over passie, die ik ook beschrijf in mijn boek anders Denken, anders Voelen, anders Doen.
Misverstand passie #1
Passie is niet iets dat je kunt vinden of zoeken. Passie is geen baan, geen hobby, geen ding en geen plan.
Passie ontstaat door dingen te doen die je leuk vindt.
Passie betekent letterlijk hartstochtelijk.
Passie is bruisende energie die ontstaat als je iets doet wat je leuk vindt en waar je enthousiast over bent.
Passie ontstaat door jou, doordat jij dingen met passie doet. Dat heeft helemaal niets met de situatie zelf te maken, het heeft met jou te maken.
Stel je voor, je hebt saai werk. Dan kun je passief worden, niet meer doen dan van je wordt verwacht. Je kunt ook een andere houding kiezen. Wat maakt jouw werk leuk, wat kan jij toevoegen aan je werk? Als je bijvoorbeeld bejaardenverzorger bent, kun je je werk doen volgens de richtlijnen en procedures en je doet alleen de dingen die bij je functieomschrijving horen. En dan ben je blij als je weer naar huis mag. Je kunt het ook anders aanpakken. Door een praatje te maken met de bejaarden die je verzorgt. Een glimlach, een kleine attentie, een kussen even opschudden. Je maakt jouw werk betekenisvol door te ervaren dat jij de bewoners een leuke oude dag bezorgt.
En kijk eens naar je eigen werk. Er zijn vast manieren waarop jij je werk leuker kunt maken. Werkzaamheden die misschien niet tot je takenpakket horen, maar die jou jij wel enthousiast maken.
Wacht dus niet tot iets, iemand of een situatie jou blij en enthousiast maakt, maar stop er zelf enthousiasme in.
Misverstand passie #2
Je hebt maar één Passie
Passie is niet gebonden aan één ding. Het zijn álle dingen die je leuk vindt om te doen, waar je energie van krijgt, wanneer je in een flow komt. En dat kunnen meerdere dingen zijn.
Wat vind jij leuk? Waar krijg jij energie van? Waar hou je van? Noem er minimaal drie, want ik weet dat je deze vragen kunt beantwoorden. Het is dus niet waar dat je maar één passie hebt of dat je zelfs helemaal geen passie hebt!
Misverstand passie #3
Je Passie staat voor je hele leven vast
Waar jij gepassioneerd over bent kan in de loop van je leven veranderen. Vroeger vond je waarschijnlijk hele andere dingen leuk dan nu. Je kunt zelfs een passie voor iets ontwikkelen door ermee aan de slag te gaan of door je erin te verdiepen.
Misverstand passie #4
Je Passie moet uniek zijn
Je passie hoeft niet uniek te zijn. Sterker nog er zijn heel veel mensen die dezelfde passie delen als jou. En dat is helemaal niet erg! Mijn idee om uniek te moeten zijn heeft mij heel lang tegengehouden om een boek te schrijven en spreker te worden. Want wat ik zei was niet uniek. Er zijn al heel boeken en sprekers die over dezelfde onderwerpen schrijven en praten als ik. Tot iemand tegen mij zei: “Sabine, je moet helemaal niet uniek willen zijn. Als je over iets schrijft wat niemand kent, dan is er geen uitgever die jouw boek wil uitgeven. Het is juist belangrijk dat je over iets schrijft waar al veel boeken over zijn, dan weet de uitgever dat daar een markt voor is”.
Dat was voor mij precies het zetje dat ik nodig had en 5 november 2018 komt mijn boek ‘anders Denken, anders Voelen, anders Doen’ uit bij uitgeverij Akasha. Wat ik schrijf, zeg en train is niet uniek, maar de manier waarop ik het doe wél. Door mijn kennis, mijn ervaring en de woorden die ik eraan geef maak ik het uniek”. En dit geldt voor iedereen. Ook voor jou.
Dus laat je hart spreken, deel jouw ervaring, deel jouw visie en jouw kwaliteiten met de wereld. Vraag niet wat de wereld wil, maar doe wat je hart je ingeeft. Want zo maak jij de wereld een beetje mooier. En stel je eens voor als iedereen dit doet!
Misverstand passie #5
Je passie vinden is de bron van alle geluk en voldoening
Uit diverse psychologische onderzoeken (o.a. van dr. Seligman) is gebleken dat de sleutel tot zingeving, een vervuld leven of een leuke baan, helemaal niet te maken heeft met het volgen van je passie. Het heeft te maken met hoe je van betekenis bent voor anderen en de wereld.
In plaats van je passie te zoeken in de hoop zingeving en betekenis te vinden, werkt het juist andersom. Als je werk doet, (een hobby of vrijwilligerswerk) waarin jouw belangrijke waarden worden vervuld, jij je kwaliteiten inzet, als je uitdaging hebt én als je van betekenis bent voor anderen en de wereld, dan raak je vanzelf gepassioneerd.
(Auteur van Anders Denken, anders Voelen, anders Doen)
Extra info
Compassie is de sleutel tot geluk
In 3 stappen van weten naar doen
Eenzaamheid: wat kan je er aan doen?
Een gepassioneerd en vervuld leven in 5 stappen
De leukste vrijetijdsbestedingen
Werk en leven
Gezond en lekker in je vel
5 toegangspoorten naar Leven in het nu
Anders Denken, anders Voelen, anders Doen
Bronvermelding
Tekst: Sabine Hess
© afbeelding: 123rf.com